Vruća tema o ceni grejanja

27. februar 2019.

Predloženo poskupljenje usluga kraljevačke toplane sigurno će naići će na polemičnu skupštinsku raspravu, a ponajviše zbog nepotrebno izazvanih nedoumica i sumnji

Poskupeo gas i mazut, u proseku za oko 25 odsto, pa i cena daljinskog grejanja u Kraljevu mora biti viša. To je, ukratko i jasno rečeno, računica. A, kako gradonačelnik dr Predrag Terzić tvrdi, neprijatna mera ,,da bi se preduzeće spasilo od propasti i omogućio njegov razvoj“. Otkud sada takva opasnost pitaju se mnogi, jer je, koliko do juče, ova državna firma u Kraljevu bila uzoran poslovni primer? Uz nove investicije je tehnički modernizovana, naplata grejanja je čak 95 odsto, a sa solidnim primanjima zaposlenih je bila privlačna za uhleblje ne samo stučnjacima, već i pojedinim propalim političarima.

I, ne bi sve to oko cena naišlo na tako razne gradske priče da nije, nekako, skrivene težnje da ovo poskupljenje prođe nezapaženo. Najpre, shodno metodologiji proračuna cena, a da preduzeće već ove godine ne upadne u dubiozu od oko 70 miliona dinara, poskupljenje je trebalo da bude 20 odsto. Ali, kako bi se reklo, socijalno odgovoran Nadzorni odbor preduzeća prihvatio je 15 odsto. To je i predlog Gradskog veća,  pa će odbornicima ovdašnje skupštine za usvajanje, umesto dosadašnjih 80, biti predočena cena za stambeni prostor po kvadratu od 92 dinara, što se plaća 12 meseci. A, za poslovni 230 dinara po kvadratu, što vlasnici plaćaju šest meseci. U predlogu nigde ne stoji da se na te iznose uračanava i PDV, što znači još 10 odsto više.

Zatim, ovakvog predloga nema na oglasnoj tabli u zgradi Gradske uprave, kako je uočio i pisao nam jedan čitalac, a očigledno korisnik usluga ,,Toplane“. Proverili smo i doznali da je shodno Zakonu o komunalnim uslugama i Zakonu o zaštiti potrošača tu stvarno morao biti i to najmanje 15 dana od predloga Gradskog veća do konačne odluke. U pravnim službama gradske uprave za to su prebacivali krivicu jedni na druge, a taj propust, shodno zaprećenoj kazni, ,,Toplanu“ može da košta od 300.000 do dva milona dinara. I, može obradovati samo advokate, tvrde pravnici sa kojima smo razgovarali, u smislu osporavanja zakonitosti odluke i da ne govorimo i o mogućnosti povratka novca korisnicima, poput slučaja u obdaništima posle poznate ,,sistemske greške“…

Kraljevčani su nam se obraćali  i pitajući se zašto ,,Toplana“ ne sprovodi naplatu prema utrošenoj energiji, što bi značilo uštedu oko 25 odsto za potrošače, a manju potrošnju skupocenog gasa za isporučioca pa bi, dakle, bio i niži procenat poskupljenja grejanja? Takođe, postavlja se u gradu i pitanje racionalizacije u samom preduzeću, poput smanjenja plata zaposlenih, koje su ovde više za oko 30 odsto u odnosu na neka druga gradska preduzeća.

Na sve to Dragan Arsenijević, direktor kraljevačke ,,Toplane“ ima odgovore, a i podseća nas da je ovo preduzeće, pre dve godine, shodno tadašnjem pojeftinjenju gasa, smanjilo cene grejanja.

Ne znam, stvarno, što predloga na uvid građanima nema na oglasnoj tabli u gradskoj upravi. Mi smo to ovde blagovremeno sproveli. Što se početka obračuna prema utrošenoj energiji tiče, tačno je da bi to značilo i ušedu i za to smo spremni još od pre dve godine, ali odluku treba da donese osnivač. Koliko znam, čeka se na sprovođenje aktivnosti na fasadama pojedinih zgrada zarad energetske efikasnosti, bez čega bi za vlasnike tih stanova takav vid obračuna bio nepovoljan, pa bi se stvoro i politički problem u gradu. Dalje, možda su naše plate nešto veće od drugih, ali ne od svih i glavni razlog je visok kvalifikacioni sastav zaposlenih. Mi ovde, primera radi, nemamo nekvalifikovane radnike. Uostalom, mi ćemo tom unutrašnjom racionalizacijom nadomestiti onih pet odsto manjeg poskupljenja od cene koju je metodologija predviđala – obećava Arsenijević.

Inače, ovo preduzeća je u koalicionoj podeli nadležnosti ,,pod kapom“ kraljevačkih socijalista pa je pomenutih pet odsto, kako se ovde ironično čuje, možda deo njihove programske brige o socijalnoj situaciji građana… 

autor: M. Dugalić

izvor: „Politika“

2 thoughts on “Vruća tema o ceni grejanja

  1. . Pobogu dokle više mazut, ne samo da zagaađujete grad nego tu nešto oko mazuta dobro ne funkcioniše. Pored gasa mazut ..lepo nam se zamazuje a nadam se da će te dođi jedno na red!

  2. . Poskupljuje već najskuplji vid grejanja. Za ovo je, najvećim delom, krivo nedomaćinsko poslovanje. Uhlebljeno je previše ljudi, najčešće po političkoj liniji, a i upitan je tehnološki aspekt funkcionisanja. Na primer, pre kratkog vremena je para iz toplovoda u Obilićevoj ulici kuljala nekoliko dana. Zar takvi kvarovi ne zahtevaju hitnu intervenciju? Kada je na teritoriji grada napravljena nova toplana? Da li postoji mogućnost upotrebe alternativnih goriva? Da li je moguće osavremenjavanje toplovodne mreže, da bi se smanjili gubici?

Comments are closed.