O stanovima, nadvožnjaku, putu ka Goču (VIDEO)

27. februar 2019.

U petak 1. marta biće raspisan tender za izgradnju 200 stanova za snage bezbednosti u Kraljevu, rekonstrukcija nadvožnjaka zahteva i alternativno rešenje, a država će pomoći radove prve faze puta ka Goču, poruka sa sastanka

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, državni sekretari i pomoćnici ovog ministarstva, direktori državnih i lokalnih javnih preduzeća, kao i predstavnici lokalne vlasti, danas su u Kraljevu razgovorali o infrastrukturnim pitanjima koje ovo ministarstvo i Vlada Srbije realizuju na teritoriji grada na Ibru.

To su projekat urbane regeneracije u Dositejevoj ulici ukupne vrednosti 13 miliona evra, gde se gradi 366 stanova u četiri stambene zgrade, kao i izgradnja stanova za snage bezbednosti u Ribnici, u naselju Voćareve livade, gde će u prvoj fazi biti izgrađeno 200, a ukupno 946 stanova – rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i, kako je istakao, ekskluzivno najavio da će u petak, 1. marta ove godine biti raspisan tender za izgradnju ovih stanova u Kraljevu i u Kragujevcu.

Pogledajte kadrove sa današnjeg sastanka:https://www.youtube.com/watch?v=JEh1_6KbqG8

Danas je bilo razgovora i o drugim infrastrukturnim potrebama Kraljeva, između ostalog i o nastavku izgradnje severne obilaznice. Neophodno je da Kraljevo do proleća naredne godine pripremi projektno tehničku dokumentaciju za celokupnu trasu.

Država bi pomogla izgradnju, kao i o izgradnji prve faze puta ka Goču sa kolovoznom trakom, trotarom i odvođenjem atmosferskih voda, a „Putevi Srbije“ će izgraditi i treću traku za fabriku „Leoni“ – rekao je Terzić.https://www.youtube.com/watch?v=hMlJdCBZjH0

Bilo je reči i o kašnjenju izgradnje nadvožnjaka u Kraljevu.

Ponudili smo rešenje, odnosno izgradnju alternativnog pravca koji će koristiti građani Kraljeva, vatrogasne jedinice, hitna pomoć, policija, do završetka izgradnje. To je ulica koja vodi od Jovana Deroka ka Zelenoj gori gde će „Putevi Srbije“ izgraditi ovu saobraćajnicu, a „Infrastrukture Železnice“ će se potruditi da izgrade kružni prelaz – izjavio je gradonačelnik Kraljeva.

Načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović istakao je da su sastanku Saveta okruga prisustvovali gradonačelnici Novog Pazara, Kraljeva i predsednici opština Vrnjačka Banja, Raška i Tutin. https://www.youtube.com/watch?v=vDcOgVERmXg&t=4s Simović se zahvalio državnom rukovodstvu zbog podrške u rešavanju, kako je naglasio, strateških pitanja za Raški, ali i za okruge u okruženju: Moravički, Rasinski i Šumadijski. On je izdvojio otvaranje aerodroma „Morava“, izgradnju koridora Pojate – Preljina i izgradnju kraka autoputa od Duge Poljane do Sjenice koja će biti deo autoputa do Crne Gore.

Ministarka Zorana Mihajlović je, takođe, izdvojila strateški najveće projekte.

Kada smo poslednji put bila u Kraljevu imala sam sastanak sa celim Raškim okrugom u istoj ovoj sali i kada smo govorili o Moravskom koridoru delovalo je da će se raditi na tome, pa kad bude biće, a danas slobodno mogu da kažem da ćemo, verujem u toku ove godine, početi radove. To znači da smo projektno – tehničku dokumentaciju Moravskog koridora najvećim delom završili, da ćemo početi i eksproprijaciju i da ćemo ove godine zaključiti ugovor o finansiranju i da započeti radove – rekla je Mihalović.https://www.youtube.com/watch?v=HrRbTyeQdOU

Ona je dodala da „na prvo mesto ne stavlja aerodrom „Morava“:

Smatram da, kada smo potpisali ugovore sa „Aerodrmima Srbije“ i sa Ministarstvom odbrane, kocka je bačena, konačno smo napravili one najvažnije korake administraciji, i mogu slobodno da kažem da aerodrom jeste mešoviti aerodorom. Sada radimo dalje, ulažemo 8,5 miliona evra u sve ono što je potrebno za aerodrom Kraljevo i 28. juna, nadam se, da će prvi avioni tipa BOINGA 737 moći da polete i slete. Možda ćemo zajedno kao što smo razgovarali napraviti vojno – civilni aero miting .Aerodrom počinje da živi i kao civilni aerdorom o čemu smo pričali takođe dugi niz godina – poručila je Mihajlović.

Ona je ocenila da je važno što počinje rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin, gde izvođač – turska kompanija „Tašijapi“ radi preprojektovanje projekta koji je ranije napravljen, a početak radova biće, najverovatnije, u maju ove godine.

Veoma je značajno i što smo napravili zajedničke dogovore vezano za rehabilitaciju odnosno rekonstrukciju puta ka Goču u dve faz. Prva faza koju želimo da radimo je faza gde postoji i škola, a naš plan u toku 2019. godine je da završimo kompletnu rehabilitaciju puta ka Goču – najavila je ministarka.