ZAJEDNO, A ODVOJENI, ODVOJENI, A ZAJEDNO

14. jun 2016.

Akademik Vladeta Jerotić o temi – kako sačuvati brak, i hrišćanski brak, danas

Zahvaljujući i blizini Manastira Žiče, naša biblioteka ima retku privilegiju da je njen čest gost srpski lekar, psihijatar, psihoterapeut, pisac, član SANU – Vladeta Jerotić. Živu reč profesora Jerotića, čije misionarsko delo u srpskom narodu ima obeležja nadahnutog poduhvata, uvek dolazi da čuje veliki broj poklonika njegovog dela. Ovoga puta Vladeta Jerotić je govorio na temu braka i očuvanja hrišćanskog braka, ali i uopšte ove društvene institucije, koja je u našem vremenu sve više poljuljana.

Upoznavanje pravoslavlja, čitanje, ispovedanje, razgovori sa ljudima koji znaju više, metode su da i sami budemo bolji, smatra profesor Jerotić i savetuje svima «malo više radoznalosti, a ne ljubopitljivosti, jer to nije isto, niti su u pitanju sinonimi».

«Nisu sinonimi ni biti pokoran i poslušan, jer su ljudi pokorni iz straha, a poslušni iz ljubavi», kaže Jerotić.

Prema podacima nacionalnog Zavoda za statistiku, u Srbji se svaki četvrti brak završi razvodom, a petina sklopljenih brakova biva razvedena već u toku prve četiri godine.  Većina razvedenih brakova bila je, kako se ispostavi,  zajednica sa detetom ili decom.

Profesor Jerotić je naglasio da će hrišćanski brak trajati sve dok bude hrišćana.

«Hrišćana će biti do kraja sveta i veka, ali koliko i kakvih hrišćana – drugo je pitanje», poručio je, ukazujući i na dva krajnja oblika u kojima se danas brak, tj. odnos partnera najčešće javlja: zajedno, a odvojeno i odvojeno, a zajedno.

«Loših brakova koliko hoćete, a nisu se rastali, tako je u celoj Evropi, počelo je i u Americi, a ovde na Balkanu – ne uvek», kaže Jerotić, pojašnjavajući da je za dobar brak, uz neophodno poštovanje, potrebno da od četiri nivoa komunikacije, bar dva budu uspešna: duhovna, intelektualna, emotivna i fizička komunikacija.