Otvoren Trg srpskih ratnika (VIDEO)

7. mart 2019.

Kraljevčani od danas opet šetaju centralnim gradskim trgom, čija je rekonstrukcija započeta u septembru prošle godine; izvođači priznaju da je bilo kašnjenja, ali kažu i da je rok od 60 dana za završetak radova bio nerealan zbog otežavajućih okolnosti

Stare trahitne, oštećene ploče otišle su u istoriju: zamenjene su granitnim pločama, a rekonstruisani Trg srpskih ratnika u Kraljevu, na kojem su radovi danas i zvanično završeni, pored sunčanog sata, kao ukras ima i svih 30 ćiriličnih slova azbuke oko samog spomenika.

Pogledajte kako Trg srpskih ratnika u Kraljevu danas izgleda:https://www.youtube.com/watch?v=cBKlsndYJLs&t=8s

Nosilac grupe izvođača, koja je izvela radove na rekonstrukciji trga bilo je javno komunalno preduzeće “Putevi” iz Kraljeva, a pored njih i beogradski “Geosistem” i preduzeće “Vibel” uz Vrnjačke Banje. Tada je najavljeno da su investitori Ministarstvo privrede i grad Kraljevo i da je ukupna vrednost radova oko 36 miliona dinara sa pripadajućim porezom, ali bilo je i naknadnih radova.

Ministarstvo privrede rekonstrukciju je finansiralo sa nešto više od 14 miliona dinara, a 22 miliona dinara je učešće grada Kraljeva. Grupa izvođaća  Mirko Vuković, direktor JKP “Putevi” je još na dan početka izvođenja radova, 24. septembra prošle godine rekao da je rok za završetak radova od 60 kalendarskih dana. prekratak.

Takav rok je zaista bio nerealan, a bilo je i niz otežavajućih okolnosti: od same nabavke uvoznih granitnih ploča iz Španija, čekanja na atestnu dokumentaciju od strane akreditovane laboratorije za ovu vrstu materijala, loših vremenskih uslova tokom zimskog perioda, snega i mrazeva – kaže Vuković, dodajući da su se tek 6. februara ove godine stekli povoljni vremenski uslovi za nastavak radova koji su, tvrdi on, urađeni u skladu sa najvišim standardima struke, u smislu kvaliteta ugrađenog materijala i izvedenih radova.https://www.youtube.com/watch?v=Mw1FRSvq3pU

On ističe da su radovi izvođeni u krugu sa poštovanjem, tokom izvođenja radova, nepravilnih geometrijskih oblika

Linije „sunčanog sata“ koje treba da označavaju vreme rađene su od druge vrste materijala, odnosno od jablaničkog granita. Njihovo postavljanje iziskivalo je dosta vremena, puno manuelnog rada, sečenja, usecanja, prilagođavanja sitnim geometrijskim oblicima, zbog čega je bilo zastoja u izvođenju radova. Mi smo od grada Kraljeva i Ministarstva privrede tražili produženje rokova, a cenu naknadnih radova rešićemo sa predstavnicima investitora – rekao je Vuković, izražavajući, kako je naglasio, što najpre za portal Krug govori o zadovoljstvu zbog konačnog završetka radova.

Stare granitne kocke kojih je, kako Vuković ističe, bilo oko 100.000 komada,  oprane su i ponovo postavljene na cementnom malteru, što treba da obezbedi njihovu dugoročniju upotrebu.

“Sunčani sat” je ideja pokojnog kraljevačkog arhitekte Marko Petrović osmislio tako da senka od barjaka (koji drži srpski vojnik na postamentu Spomenika srpskim vojnicima poginulim u ratovima od 1912. do 1918. godine – on je prošle godine takođe rekonstruisan) pada između brojeva od 1 do 12. Oni su na pločniku obeleženi kružnim mermernim pločicama i pokazuju približno tačno vreme. Stručnjaci kažu kako je, da bi sunčani sat na Trgu srpskih ratnika pokazivao tačno vreme tokom cele godine potrebno da mu “osovina” (spomenika) bude nagnuta u odnosu na površinu za ugao geografske širine na kojoj je postavljen.

Da podsetimo, rekonstrukcija Trga srpskih ratnika nije podrazimevala i zamenu urbanog mobilijara, pre svega klupa za sedenje, budući da je danas većina Kraljevčana koja se zatekla na trgu kada je otvoren za pešake imala tu primedbu. Veliki broj maldih zastajao je da fotografiiše rekosntruisani trg, neki sa odobravanjem i radošću, a neki sa pitanjem: “Zar smo ovo čekali godinu dana?”

                       M.M.D.

4 komentara za naslov “Otvoren Trg srpskih ratnika (VIDEO)

  1. . Dosta sam puta u prolazu gledao rekonstrukciju trga, 1 radi 6 nadgleda, nit rada nit ucinka..daj Boze da potraje, ranije smo prolazili gradom kao preko trulog mosta, jadan pogresan korak i ljubis mermer

  2. . Svaka čast, trg je danas prelep i izgleda nekako otmenije… Naravno, nalaze se ljudi kojima i ovo smeta… Takvi smo… 

  3. . Zbog kašnjenja u izvođenju radova na rekonstrukciji trga izvođač radova treba da plati penale. Nas ne zanimaju otežavajuće okolnosti jer je izvođač na tenderu možda upravo zbog roka za izvođenje rekonstrukcijskih radova i dobio posao. Pa ti, bate, sledeći put ponudi nerealne uslove za završetak radova. Dok ovakve ne udariš po novčaniku neće se opametiti. 

  4. . Kada se govori o horizontalnom sunčanom časovniku na Trgu srpskih ratnika istine radi treba navesti da je proračun i nacrt sunčanog časovnika uradio prof. dr Milutin Tadić (Univerzitet u Beogradu – Geografski fakultet) a geodetski obradio (preneo na osnovu trga) kraljevački geodeta Slobodan Blagojević.  O tome više u knjizi: Tadić, M. (2002). [i]Sunčani časovnici[/i]. Beograd: Zavod za udžbenike, str. 93-94. ili na internetu: [url=https://yusundials.com/kraljevo-town-square-sundial/]https://yusundials.com

    [/url]I još jedan komentar. U gornjem tekstu piše: „Stručnjaci kažu kako je, da bi sunčani sat na Trgu srpskih ratnika pokazivao tačno vreme tokom cele godine potrebno da mu “osovina” (spomenika) bude nagnuta u odnosu na površinu za ugao geografske širine na kojoj je postavljen”. To je netačno. Kada konstruišemo novi horizontalni sunčani časovnik, bacač senke nakosimo pod uglom jednakim geografskoj širini mesta i tada on na proračunatoj skali pokazuje dnevne časove pravcem svoje senke. Međutim, kada imamo već zadat bacač senke, u našem slučaju vertikalni spomenik srpskom vojniku, Milutinu, onda njegova senka na istoj skali tačno pokazuje dnevne časove ali sada ne svojim pravcem nego[b] svojim krajem.[/b]

    To verovatno zbunjuje mnoge posmatrače koji po analogiji sa načinom očitavanja na mehaničkom časovniku gledaju šta pokazuje pravac senke i pri tome pomisle da je sunčani časovnik netačan.  Očitavanje, međutim, treba vršiti prema položaju kraja senke u časovnoj mreži urezanoj u podlozi Trga.  Senka je najoštrija (očitavanje najočiglednije) kada se časovnik posmatra sa terasa okolnih objekata.

Comments are closed.