Kanalizacija za hiljadu domova i preduzeća

18. mart 2019.

U dvorištima bunari, a samo par metara dalje sengrupi – tako je bilo godinama u Konarevu kod Kraljeva, gde će u narednih stotinu dana biti zavšena skoro tri kilometra duga kanalizaciona mreža

Godinama su u Konarevu bili u dvorištima bunari, a samo par metara dalje sengrupi. Konarevo se uprkos tome naseljavalo i širilo ka Kraljevu, pa je takoreći postalo prigradsko naselje, u kome je oko 1.400 domaćinstava i na desetine raznih industrijskih pogona. Ekološka situacija je zato postajala sve teža i opasna, posebno u vreme kiša kada kreću i jače površinske vode. Potocima kroz selo tekao je otpad, a naseljem se širio smrad i sve je ugrožavlo zdravlje oko pet hiljada ovdašnjih meštana. Ali, ne samo njih, već je ta opasnost zagađenja u poslednje vreme zapretila i bunarima, dole na kraju sela pokraj Ibra u čijoj je blizini i jedno od izvorišta iz kojeg se pijaćom vodom snabdeva grad Kraljevo.

Stoga su početkom proteklog meseca krenuli radovi na izgradnji kanalizacione mreže u Konarevu, koja bi se spajala sa kraljevačkom do buduće farbike za prečišćavanje otpadnih voda, investiciji od 17 miliona evra.

Grad je izdvojio oko 15 miliona dinara za pomenutu kanalizacionu mrežu u Konarevu, a mi smo pokrenuli radove. Radi se na ugradnji cevi trasom na dubini od 1,8 metara, širine u proseku od tri stotine milimetara, a ukupna dužina cevovoda, znači sva tri kraka, je 2.610 metara. Rok za završetak ovog posla je stotinu kalendarskih dana i to ćemo poštovati uprkos nekim sitnim problemima oko imovinskih pitanja kad je u pitanju prolaz kroz privatna imanja. Mogu, ipak, reći da smo do sada obavili četvrtinu od ukupnih radova – kaže Milenko Stefanović, direktor J.P. ,,Vodovod“, koje je glavni izvođač.

On ističe da će na buduću kanalizacionu mrežu biti povezano oko hiljadu korisnika, što je najveći deo područja pomenutog naselja, a kasnije i manji deo sela sa druge strane magistralnog puta. Shodno propisima o komunalnoj delatnosti i ekologiji Stevanović dodaje ,,da će obavezu priključenja, tamo gde će cevi prolaziti, imati svi vlasnici kuća, proizvodnih pogona, trgovinskih radnji…“.

Od našeg sagovornika doznajemo i da će u naredne dve godine Konarevo u potpunosti biti pokriveno i gradskom vodovodnom mrežom, koja će onda biti spojena sa vodovodom Mataruške Banje, koja se nalazi nasuprot ovom selu tj. samo preko Ibra. 

Dosadašnjim ulaganjem budžetskog novca grada Kraljeva od oko 25 miliona dinara mi smo uspeli da ,,pokrijemo“ cevima i da sa gradskim vodovodom povežemo dobar deo ovog naselja. Preostaje nam da sve to završimo u periodu od dve godine, do kada nam, uostalom, važi i građevinska dozvola. Napominjem da smo za realizaciju tog posla nabavili i sav potreban materijal koji u našem magacinu čeka samo na izvođenje radova. A, kuće i drugi objekti u Konarevu, koji su na najvišoj koti dobiće gradsku vodu kad se realizuje prva faza projekta snabdevanja Kraljeva pijaćom vodom i sa reke Lopatnice, što bi trebalo da krene u najskorije vreme. Poznato je da nadomak tog naselja odavno postoji nažalost neiskorišćen ogroman rezervoar kojim će se rešiti problem pritiska na najvišim kotama, ne samo ovog sela nego i grada Kraljeva – objašnjava Milenko Stefanović, direktor kraljevačkog ,,Vodovoda“. 

autor: M. Dugalić

izvor: „Politika“      

1 komentar za naslov “Kanalizacija za hiljadu domova i preduzeća

  1. . a kada cete da resite problem vodosnabdevanja u selu Tavnik. Obecali ste…

Comments are closed.