Agencija ponovo izdaje „Livnicu“

18. mart 2019.

Od 1. aprila ni trstenička „Prva petoletka“ neće zakupljivati kraljevačku Livnicu, a pre njih se 1. decembra prošle godine, posle 28 meseci, iz zakupa povukao i kraljevački „Radijator inženjering“, evo zašto

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika raspisala je oglas za izdavanje u zakup nepokretne i pokretne imovine koncerna Fabrike vagona iz Kraljevo, odredivši neto 230.000 dinara kao minimalno prihvatljivu ponudu mesečne zakupnine. Predmet zakupa su, kako se u oglasu navodi, nepokretnosti namenjene za livenje gvožđa.

To su, pre svega, zgrada za metaloprerađivačku industriju-livnica, površine 5.264 m2, koja se sastoji od radne hale i dve čistionice, a predmet zakupa su i objekti koji nisu upisani u listu nepokretnosti a nalaze se u državini zakupodavca. U pitanju su: trafostanica, uređaj za hlađenje vode, bravarska i elektroradionica, lomara kao i celokupna oprema i svi alati stečajnog dužnika.

Kraljevački „Radijator inženjering“ odustao je od zakupa Livnice zbog toga što Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, kako kažu, nije ispoštovala rokove prodaje. „Radijator inženjering“ zakupljivao je „Livnicu“ 28 meseci, od 1. jula 2016. do 1. decembra prošle godine. Na početku zakupa, Radojko Janić, osnivač „Radijator inženjeringa“, izrazio je želju da njegovo preduzeće kupi Livnicu u kojoj je, dok su oni bili zakupci radilo između 58 i 62 radnika.

Želja je bila da kupovinom još jedne peći udvostruče proizvodnju i da zaposle bar još 50 radnika u Livnicu kojoj su se kao kupci vratili i oni koji su to nekada bili, a onda zbog nestabilne situacije u kakvoj je Livnica poslovala, to prestali da budu. Najveća tržišta za prodaju proizvoda Livnice bila su Italija, Slovenija i Austrija. Postojao je plan i da  proizvodnju, pod uslovom da im bude omogućeno da Livnicu kupe, najmanje utrostruče.

U međuvremenu, ne da im nije bilo omogućeno da kupe Livnicu, već je „Radijator inženjeringu“ posle godinu dana zakupnina dosatno povećana, uz obavezu da angažuje i profesionalno obezbeđenje, što je prihvaćeno. Međutim, u poslovanju Livnice bilo je problema i zbog čestih krađa. O onoj posle koje su i iz „Radijator inženjeringa“ kao zakupca „Livnice“ i  iz  firmi za koje je „Livnica“ radila, bili prinuđeni da mole kraljivce da im UZ NADOKNADU vrate opremu, jer će posledice stajanja proizvodnje biti milionske, čitajte u tekstu LOPOVI, VRATITE NAM MODELE, PLATIĆEMO VAM.

Ovu krađu policija je ubrzo uspešno rešila, ali neke – nije uspela.

Kako „Radijator inženjeringu“, ni posle 28 meseci zakupa, nije bilo omogućeno da kupi „Livnicu“, a posle dve godine poslodavac je u obavezi da radnike ili primi u stalni radni odnos, ili da ih otpusti, odlučili su da se povuku iz zakupa. Kažu da, jednostavno, nisu imali drugog izbora.

Rok za dostavljnje ponuda potencijalnih novih zakupaca „Livnice“ je 28. mart do 11.45 časova, a javno otvaranje ponuda je istog dana u podne u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika.

2 komentara za naslov “Agencija ponovo izdaje „Livnicu“

  1. . Oterali su Radijator da bi doveli nekog svog poslušnika, banda napredna.

  2. . ovo nisu vise posla normalna, bilo bi potrebno da se malo aktivira tuzilastvo od kog inace i nema mnogo vajde, ucene u posrnuloj privredi rezultiraju jos vecem posrnucu drzave

Comments are closed.