Iz Vankuvera pedijatriji oprema od 10.000 evra

9. maj 2019.

Predstavnici udruženja Vancuver Humanitarian Society – Sabor Srbije iz Kanade uručili su danas u kraljevačkoj bolnici „Studenica“ opremu vrednu 10.000 evra kojom će biti unapređeno lečenje najmlađih pacijenata

Na donatorskoj večeri, održanoj 23. februara u Vankuveru, predstavnici udruženja Vancuver Humanitarian Society – Sabor Srbije iz Kanade prikupili su 10.000 dolara. Od tog novca kupljena je savremena oprema neophodna za odeljenje pedijatrije u kraljevačkoj Opštoj bolnici „Studenica“. U pitanju je savremena oprema za ranu dijagnostiku, prevenciju i lečenje najmlađih pacijenata.

Prema rečima Negoslava Đaje, predstavnika donatora, u konsultaciji sa lekarima sa Dečjeg odeljenja u Kraljevu nabavljeni su moderan mikroskop sa digitalnom kamerom, 12-kanalni EKG, holteri pritiska koji do sada nisu korišćeni u praksi, i infuzione pumpe.

Na Dečjem odeljenju bolnice u Kraljevu godišnje leži oko 2.000 najmlađih pacijenata, koji u bolnici ostaju, u proseku, ispod pet dana što je na evropskom nivou, što se tog kriterijuma tiče, ističe dr Srđan Vukašinović, načelnik Dečjeg odeljenja Opšte bolnice. On je dodao da će nova oprema značajno, značajno popraviti kvalitet rada u lečenju dece. Ovo odeljenje ima dosta zastarele i dotrajale opreme, pa je svaka vrsta pomoći ovakve pomoći – više nego važna.

Proteklih godina su iz Vankuvera slične donacije za opremanje dečjih odeljenja uručene bolnicama u Somboru, Gornjem Milanovcu, Vranju, Zrenjaninu, Kragujevcu, Pirotu.