NAJAVLJENO ULAGANJE 300.000 EVRA U „MORAVU“

22. jun. 2016.

Ova sredstva biće dovoljna za inicijalno korišćenje aerodroma, odnosno za dolazak prvih niskobudžetkih avio-prevoznika, a ne i za opremanje poletno-sletne staze sistemima za svetlosno obeležavanje i za rad u složenim meteo-uslovima

Saša Vlaisavljević, v.d. generalno direktora aerodroma „Nikola Tesla“ najavio je danas, prilikom posete Lađevcima tehničku pomoć beogradskog aerodromu „Morava“ u vrednosti 300.000 evra.

Prvi čoveka aerodroma „Nikola Tesla“ rekao je da će Nadzornom odboru u petak 24. juna predložiti da donese takvu odluku, jer je tokom poslednje dve godine, prema njegovim rečima, aerodrom „Nikola Tesla“ napravio najbolje poslovne rezultate u svojoj istoriji, uz profit viši od 26 miliona evra i da ove godine očekuju joj bolje poslovne rezultate.

„Biće to vrlo brzo, jer je potrebno samo da tehnička ekipa to potvrdi, kako bismo probali da ostvarimo saradnju u funkciji ostvarivanja redovnog saobračaja što pre“, rekao je Vlaisavljević, pojašnjavajući da kasnija procedura podrazumeva obraćanje Vladi Srbije, jer je ona vlasnik 83,15 odsto akcija aerodroma „Nikola Tesla“.

Vlaisavljević je rekao da očekuje da to bude odobreno i da mu je žao što se nije dogodilo i ranije, ali da tehnički nije bilo moguće, jer aerodrom „Nikola Tesla“ tek sada može finansijski da pomogne.

U aerodrom „Morava“ do sada je uloženo više od 10 miliona evra, a Vlaisavljević smatra da će uz dodatna ulaganja od 300.000 evra, on biti osposobljen za puštanje u rad.

On nije želeo da precizira rok do kog bi „Morava“ trebalo da bude osposobljena za tzv. treću fazu – komercijalizaciju, mogućnost da izađe na tržište na kojem će njena budućnost zavisiti od uslova koje bude mogla da ponudi avio-kompanijama.

Zoran Ilić, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrstrukture, zadužen za vazdušni saobraćaj, ocenio je da je neophodno da vredan infrastrukturni objekat ,kao što je „Morava“, počne da živi.

„Nećemo u startu praviti gubitaša, već ćemo se truditi da u najpovoljnjim ekonomskim uslovima omogućimo funkcionisanje redovnog avio-saobraćaja na „Moravi“, precizirao je Ilić, dodajući da današnji sastanak podrazumeva i početak selekcije zaposlenih koji će biti angažovani na prihvatu i otpremi vazduhoplova, putnika, prtljaga i robe i na pružanju usluga koje vono-civilni međunarodni aerodrom treba da ima.

„Da bi jedan aerodrom mogao da funkcioniše i danju i noću, i u složenim meteo-uslovima (magle ili ozbiljnih padavina), neophodno je opremiti poletno sletnu stazu, od njenog dimenzionisanja do opreme za svetlosno obeležavanje“, naveo je Ilić, dodajući da to nije moguće uraditi sa 300.000 evra najavljenih ulaganja, ali da će ta sredstva biti dovoljna za inicijalno korišćenje aerodroma, odnosno za dolazak prvih niskobudžetkih avio-prevoznika.

„Morava“ će, rekao je, biti osposobljena da može da se koristi u uslovima vidljivosti, odnosno vizuelnim uslovima za letenje.

Ukoliko Nadzorni odbor aerodroma „Nikola Tesla“ i Vlada Srbije usvoje odluku o ulaganju 300.000 evra u „Moravu“, ta sredstva biće iskorišćena za povezivanje novoizgrađene platforme sa poletno-sletnom stazom, jer postojeća „veza“ nema dovoljnu nosivost da izdrži vazduhoplove koji na aerodrom treba da sleću.

Po otvaranju, na „Moravu“ će, prema rečima Ilića, sletati vazduhoplovi tipa „Boing 737“, „Boing 300“ i avion „Erbas A 320“.

Kašnjenje u infrastrukturno opremanje „Morave“ Ilić je pravdao činjenicom da prethodna vlada u tehničkom mandatu nije mogla da donosi odgovarajuće odluke, ali da ih očekuje odmah po formiranju nove vlade.

U prvo vreme, biće neophodno da na „Moravi“ u smeni bude minimum 20 ljudi, a već tokom prve godine rada broj zaposlenih biće stotinak.

One thought on “NAJAVLJENO ULAGANJE 300.000 EVRA U „MORAVU“

  1. . [b]Dali mogu da se kupuju akzije kako bi podstakli otvaranje[/b]

Comments are closed.