Daleko je nagodba o ceni za stanicu

23. maj 2019.

Grad Kraljevo ne odustaje od namere da kupi “svoju” autobusku stanicu, ali taj korak može da se pretvori u dalek put ako nagodbe ne bude „iz prve” nego posredstvom suda

Posle dvogodišnje neizvesnosti, kako smo već pisali, traži se rešenje za autobusku stanicu u Kraljevu. Naime, grad Kraljevo je ipak korak bliže kupovini „svoje” autobuske stanice, ali taj korak može da se pretvori u dalek put ako nagodbe ne bude „iz prve” nego posredstvom suda. Kako smo nezvanično doznali, procenjena vrednost ove imovine preduzeća „Autotransport”, koje je u stečaju, iznosi oko 110 miliona dinara, a gradska vlast ima nameru da kesu odreši do četrdesetak miliona dinara. Sledi pogađanje, a možda i nove procene vrednosti, što bi potrajalo.

Prvi korak učinjen je razrešenjem spora oko staničnog placa, bez kojeg bi budući vlasnik objekata do stanice mogao samo avionom, a nikako autobusom, preko tuđe imovine, do perona. Stanica je, sa 25 stajališta i oko pet stotina kvadrata poslovnog prostora, građena pre šest decenija, u vreme kada su ovakvi objekti bili društveni, kako se to govorilo – svačiji i ničiji. Tako se oko jedan i po hektar staničnog placa vodio kao svojina Jugoslovenske železnice, pa su železničari poslednjih godina to koristili i čak „Autotransportu” naplaćivali zemljišnu rentu.

Usledila je neuspešna privatizacija, pa propast kraljevačkog auto-prevoznika, stečaj, komadanje. Nedavno je glavnu auto-bazu kupila turska kompanija „Taj grupa”. Ostala je, dakle, druga imovina, uglavnom poslovni prostor „Autotransporta” u Kraljevu i okolini, koja se sada iz stečaja prodaje većim delom za namirenje hipotekarnih poverilaca i za isplatu dugovanja radnicima, ako uopšte nešto novca ostane.

A što se stanice tiče, grad od kupovine nikako ne odustaje. Zato je ovdašnja vlast izdejstvovala da Vlada Srbije kraljevačku stanicu proglasi opštim dobrom.

Tako se može ostvariti naša namera da se sporni plac, koji je „Železnica Srbije” već prenela Republičkoj direkciji za imovinu, gradu Kraljevu dodeli bez naknade, administrativnim putem. U slučaju da stečajni upravnik i poverioci oko toga ne pokrenu upravni spor, ostaje samo da grad kao opšte dobro, znači u eksproprijaciji, kupi dve stanične zgrade. Treći objekat je većim delom restoran i nije samo u vlasništvu „Autotransporta”, već i ovdašnjeg ugostiteljskog preduzeća. To bi moglo da se dogodi brzo, da se postigne dogovor oko cene, ali, koliko je nama poznato, sadašnja procenjena vrednost stanične imovine u stečaju je oko 110 miliona dinara, a stručni ljudi u opštinskoj upravi i našim javnim preduzećima smatraju da to ne može biti više od oko 40 miliona dinara. Ta velika razlika može ponovo zakomplikovati situaciju, pošto bi išla nova procena vrednosti od Komisije poreske uprave, a onda je moguće i da sud oko cene presuđuje – smatra Milan Milošević, član Gradskog veća u Kraljevu, zadužen za ovu oblast.

Objekti autobuske stanice su u prilično lošem stanju, nisu ozbiljnije renovirani tokom proteklih šest decenija. Stečajni upravnik Petar Vulović je, doduše, organizovao njen rad na osnovu privremene dozvole i petnaestak zaposlenih, od peronskih usluga auto-prevoznicima i putnicima ostvaruju mesečni prihod od oko dva miliona dinara mesečno.

Grad bi posle kupovine prionuo na detaljnu obnovu stanice, videli bismo da li samo o budžetskom trošku ili u partnerstvu s privatnicima. Uglavnom, cilj nam je da stanica dobije licencu i da se otkloni opasnost da ona, shodno zakonskim propisima, ubuduće bude samo stajalište, što bi bilo neprimereno gradu kao što je Kraljevo – dodaje Milošević.

autor: Miroljub Dugalić

izvor: “Politika”

One thought on “Daleko je nagodba o ceni za stanicu

Comments are closed.