Vučić: Kraljevo bi bez bedema imalo katastrofu (VIDEO)

 11. jun 2019.

„Dosta smo uradili, ali moramo i sada sve rupe da zakrpimo, da zaštitimo Kraljevo”, poručio je danas u Grdici predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obilasku „Radijator inženjeringa“, firme koja je imala ogromnu štetu u poplavama

Tokom svoje posete Kraljevu predsednik Srbije Aleksandar Vučić najpre je danas u naselju Grdica obišao privatno preduzeće „Radijator inženjering“. U Grdici „Radijator inženjering“ ima jedan od pogona, a drugi je u industrijskoj zoni Šeovac, gde je poplava takođe nanela veliku štetu ,i ovom, ali i brojnim drugim kraljevačkim preduzećima. Samo šteta ovog preduzeća meri se, kako osnivač preduzeća Radojko Janič ističe stotinama hiljada evra.

„Radijator inženjering“ se bavi montažom i proizvodnjom kotlova za centralno grejanje i na pelet. U ovom preduzeću poplava je oštetila sve mašine za proizvodnju od robota za automatsko varenje, preko mašina za  sečenje i savijanje limova, CNC lasera, presa, do poluautomata za struganje materijala i komoru za peskarenje.

Nivo vode u pogonu „Radijator inženjeringa“ u Grdici pre nedelju dana bio je 70 centimetara. zahvaljujući naporu svih zaposlenih, jedan pogon osposobljen je da počne sa radom trećeg dana posle poplava, a drugi je proradio dan kasnije, prošlog četvrtka.https://www.youtube.com/watch?v=VebVIcHCp6E

„Radijator inženjering“ osigurao je, prema rečima Janića, 70 odsto svojih mašina. Izvoze više od 80 odsto svoje proizvodnje, najviše u Austriju, ali i Nemačku, Belgiju, Italiju, kao i na rusko tržište. 

Prošle godne u ovoj fabrici proizvedeno 13.200 jedinica, a ove godine već porudžbinu od 7.000 kotlova za Italiju.

Prema rečima Janića, u sezoni, kada je najviše posla i prekovremenog rada, prosek plate je 650 evra.

Vučić je rekao da bi za Kraljevo poslednje poplave  bile katastrofalne da u Adranima nije izgrađen bedem i ocenio da će za uređivanje korita reka u Kraljevu i Lučanima biti potrebno oko 1,6 do 1,7 miliona miliona evra.

Dosta smo uradili, ali moramo i sada sve rupe da zakrpimo, da zaštitimo Kraljevo”. Završite to, da više nema problema, da rešimo probleme ljudi Grdici, Sirči, Adranima jednom zauvek“, obratio se direktoru preduzeća „Srbijavode“ Goranu Puzoviću.