Zaprašivanje komaraca „na čekanju“ (VIDEO)

20. jun 2019.

Evo koja područja u Kraljevu i okolini su od početka najezde komaraca tretirana u pokušaju da se zaštitimo od ovih insekata kojih, večina građana tvrdi, nkada nije bilo u većem broju i  šta je uslov da se zaprašivanje odraslih komaraca – nastavi

Građani Kraljeva poslednjih nedelja trpe najezdu komaraca, a Mišo Kolarević, direktor Veterinarsko-specjalističkog instituta Kraljevo kaže da je objašnjenje za ovako veliki broj komaraca – velika količina padavina i izuzetno toplo vreme koje je došlo posle velikih kiša.

Samo proleće nije nagoveštavalo ovakav razvoj okolnosti, ali tako je – kako je. Puno je pritužbi građana, koje želim da obavestim da smo obavili deo tretmana u području koje je bilo najugroženije u poplavama: u Sirči, Adranima, Konarevu, Mataruškoj Banji, a u samom Kraljevu u priobalju Ibra – pojasnio je Kolarević.

Prema njegovim rečima, vremenske prilike poslednjih dana ne dozvoljavaju da se nastavi zaprašivanje komaraca, odnosno tretman odraslih komaraca.

Ekipe Veterinarskog instituta su spremne svakog dana, prate metorološku situaciju i biće na terenu čim se stvore uslovi za tretman zaprašivanja odraslih komaraca – kaže direktor instituta.

Pogledajte celu izjavu Miša Kolarevića, direktora Veterinasrko-specijalističkog instututa u Kraljevu

https://www.youtube.com/watch?v=F2snQ34fnMQ&t=63s

Prošle nedelje, dodao je Kolarević, na teritoriji 99 opština i gradova u Srbiji sprovedena je akcija larvicidnog tretmana komaraca koji ne sprovodi Veterinarsko specijalistički institut Kraljevo, već konzorcijum srpskih firmi iz 17 okruga u Srbiji. On je zamolio građane da budu strpljivi zato što je, kako je pojasnio, tretman odraslih komaraca ugovoren, ali nema adekvatnih uslova za njihovo zaprašivanje.

Na novinarsko pitanje šta su adekvatni uslovi za takvu akciju, Kolarević odgovara da je potrebno da dani budu bez padavina i bez preternog vetra, kako bi mogla da se postigne određena konentracija sredstva za zaprašivanje na tretiranom području.

4 komentara za naslov “Zaprašivanje komaraca „na čekanju“ (VIDEO)

  1. . Pčele su noću u košnicama, a prskanje protiv komaraca se sprovodi noću. Dakle, ni to nije razlog.

  2. . Sad se ne prska zbog pčela..kako li su se vaši dedovi borili protiv komaraca ..vi bi hteli da vam država finansira i spavanje!

  3. . Dok se ”steknu uslovi” za nastavak zaprašivanja, doći će i jesen, pa zaprašivanje više i neće biti potrebno, a do tada će kraljevčani trpeti ovaj neviđeni teror malih krvopija. Kako je moguće da je samo u Srbiji tako komplikovano uraditi nešto što je u celom civilizovanom svetu obična rutina?

Comments are closed.