NS Kraljevo: Vlast uvek ima izgovore

21. jun 2019.

Kiše su samo ogolile istinu, rekli su na konferenciji za medije predstavnici Gradskog odbora Narodne stranke u Kraljevu, čije teme su bile sanacija posledica poplava, rekonstrukcija atletskog stadiona i „curenje“ testova za malu maturu

Ko je kriv za poslednje poplave koje su na teritoriji grada Kraljeva nanele velike štete u više od 50 mesnih zajednica? U Gradskom odboru Narodne stranke (NS) u Kraljevu kažu da u javnosti provejava mišljenje da su za to krivi građani. Predsednik Gradskog odbora NS Vladimir Savić ocenio je na današnjoj konferenciji za novinare da takav stav formira vlast kako bi krivicu sa sebe prenela na nekog drugog. Pravo je pitanje, kažu u NS – „šta je vlast uradila na prevenciji od poplava, posle katastrofalnih posledica iz 2014. ako su se, prema zvaničnim podacima, za te svrhe u državnu kasu slili smilioni evra iz evropskih i drugih fondova, organizacija i pojedinaca?“

Kraljevo je raspolagalo sa skoro 300 miliona dinara koje je trebalo uložiti u prevenciju od poplava, ali nije urađeno gotovo ništa. Da su bili rešeni problemi crpnih stanica, odvodnih kanala, da su regulisani vodotokovi drugog reda, bujične vode i potoci, epilog nedavnih poplava ne bi bio više od 400 poplavama oštećenih objekata, 23 oštećena ili srušenamosta, niti uništenja stočnog fonda, koji je u pojedini mestima više od 80 procenata – tvrdi Savić.

Prema njegovim rečima,ako su za prethodne poplave mogle da abudu odgovorne i republičke vlasti, zato što su poplave uzrokovali vodotokovi prvog reda, najnovije poplave su rezultat bujičnih potoka, koji su direktno pod ingerencijom lokalne samouprave.

Od predstavnika vlasti slušamo samo izgovore: bog, priroda, građani. Tako je Kraljevo izgubilo i organizaciju juniorske Balkanijade u atletici, zbog kašnjenja radova na rekonstrukciji atletskog stadiona.  Kao razlog navedene su vremenske nepogode, ali rok je probijen još 5. aprila. Najpre su kao izgovor navedeni nepredviđeni radovi, greška projektanta, urušavanje dela ulice zbog prekomernog potkopavanja obale. Kiše su samo ogolile istinu – čulo se na današnjoj konferenciji za novinare.

Članovi Narodne stranke imali su primedbu i na retke sednice Štaba za vanredne situacije u Kraljevu što je, ocenjuju, nedopustivo kada je pose poplava ugroženo zdravlje ljudi. Tvrde da je bilo i selektivnog saniranja posledica poplava, odnosno da su prioriteti određivani po stranačkoj liniji.

Ima primera da je u pojedinim mestima pre sanirana štala, nego kuća, da je umesto mosta kojim prelaze stotine ljudi najpre saniran put koji vodi do kuće jednog funkcionera – tvrdi Savić, kojem se čini da su posle poplava jedino pripadnici opozicije, nevladinih organizaciji i sami građabi bili maksimalno organizovani.

Vlast je zatajila, zato što nije dorasla ovakvim iskušenjima, a pitanje je i čemu služi ako treba sami da se organizujemo, smatraju u Gradskom odboru NS u Kraljevu.

Na konferenciji za novinare oni su se dotakli i pitanja „curenja“ maturskih testova, zbog čega je odložen test iz matematike i poručuju da je to još jedan dokaz javašluka, kao i da nisu u pitanju samo pretrpljeni stres đaka i roditelja, već i bačen rad i trud i finansijska sredstva. Akademski novo obrazovanja već je obesmišljen kupovinom diploma i plagiranjem doktorata, a sada je u toku obesmišljavanje srednjeg i osnovnog, tvrde u Gradskom odboru NS u Kraljevu.

5 komentara za naslov “NS Kraljevo: Vlast uvek ima izgovore

  1. . A šta to rade Matović i Baković, prozovu nebitne ljude ili one s kojima se ne podnose a toliko materijala ima po javnm preduzećima -ali to se ne dira.. e trgovc moji ..ko vas ne zna skupo bi vas platio !

  2. . Suština je da Kraljevo u svojoj istoriji nije imalo goru garnituru na vlasti.

  3. . Malo toga sustinskog receno,samo fraze.Gospodo iz NS kada pravite konferencije da nesto kazete novinarima pogledajte kako to rade Matovic i Bakovic.Mislite o tome.

  4. . Верујем да ти припадаш некој “чистој” опцији…

Comments are closed.