TECI, TECI, IBAR VODO

3. jul 2016.

Da bi “Veseli spust” povratio svoju nekadašnju slavu, potrebna su mu osveženja, “spuštanje” manifestacije na obale reka i bolji marketing, poručuju zaljubljenici u Ibar

Prema procenama Nenada Nerića, direktora Turističko-sportsko rekreativne manifestacije „Veseli spust“, najveselija regata niz brzake Ibra ove godine je okupila više od tri hiljade učesnika na oko 200 plovila iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije i dijaspore.

„Spust je protekao bezbedno,samo sa manjim ogrebotinama od grana koje je zadobila nekolicina učesnika, u Mataruškoj Banji priređen je  koncert trubača uz tradicionalno posluženje vojničkim pasuljem, a svi splavari čuvali su Ibar, jer je iza regate na reci ostalo vrlo malo otpada“, rekao je Nerić.

Veseli splavari su se spuštali dvadesetak kilometata dugim tokom od starta u podnožju srednjovekovnog grada Maglič do Kraljeva.

Na 27. po redu “Veselom spustu” zaljubljenici u reku spuštali su se niz reku čamcima, splavovima, ali i najrazličitijim improvizovanim plovilima napravljenim od drveta, flaša, stiropora, čak i na kamionskim gumama.

Vesela ekipa “Gusara s Nišavu” prvi put je bila na “Veselom spustu”, a jedan od njihovih veslača Aleksandar Jovanović kaže da su druženje i uživanje fantastični.

“Najviše nam se dopalo “vezivanje” više čamaca i igra na cigansku muziku surduličkih trubača, čiji orkestar se zove Kristijan Golubović”, kaže Jovanović.

Dobro druženje sa prijateljima uz hranu, trubače i pesmu, osnovni su razlozi koje spustaši navode kao glavne zbog kojih su verni ovoj manifestaciji koja traje od 1989. godine.

I gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, koji je bio kapetan regate, smatra da je ovogodišnji “Veseli spust” opravdao očekivanja.

“Učestvovala je i delegacija Maribora, jer “Veseli spust” vidimo kao manifestaciju značajnu za razvoj turizma, ali i za promociju drugh vrednosti i za uspostavljanje privredne i svih drugih vidova saradnje”, rekao je Terzić.

On je dodao da treba razmisliti da li je dobro rešenje nekoliko različitih manifestacija održavati tokom istog vikenda, kao što je to slučaj ove godine i ranijih, ili je celishodnije te događaje rasporediti na čitav letnji period.

Kruševljanin Predrag Nikolić, član Udruženja sportskih ribolovaca “Rasina” i “Regata kluba” iz tog grada, 18. put zaredom učesnik je “Veselog spusta”.

“Pamtim da je 2004. i 2006. godine bilo po 10.000 ljudi na Ibru, a sada manifestaciji u organizaciji fali bolji marketing, neko “osveženje” i da to bude priča na reci i druženje na vodi, a ne u gradu”, smatra Nikolić.

 Uz trubače i posmatrače, čiji broj na obalama Ibra ponekad parira broja slavara, učesnici „Veselog spusta“ odmarali su najpre u Bogutovcu, a zatim i u Mataruškoj Banji, a o njihovoj bezbednosti brinuli su brojni zdravstveni radnici, pripadnici vojske, policije, Sektora za spasavanje i ćlanovi Kajak kluba „Kraljevo“.

Kako saznajemo, gotovo svi hotleski kapaciteti u gradu bili su puni prethodne večeri, jer je oko 300 onih koje su zanimale kraljevačke manifestacije ovog vikenda u našem gradu, odlučilo da u Kraljevu – i prespava.