„Morava“ dobila međunarodnu oznaku (VIDEO)

16. novembar 2019.

Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA), zvanično je dodelilo Aerodromu “Morava” kod Kraljeva svoj identifikator lokacije sa tri slova – piše exyuaviation.com

Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA) zvanično je dodelilo Aerodromu Morava svoj identifikator lokacije sa tri slova – KVO, piše  exyuaviation.com.

Na sajtu Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, na spisku aerodroma sa sertifikatom i dalje su samo aerodromi u Nišu i Beogradu, a „Morava“ je na spisku aerodroma sa dozvolom za korišćenje.

U četvrtak 21. novembra u 10.00 časova završava se tender koji je Vlada Srbije raspisala za izbor avioprevoznika sa aerodroma „Morava“.

U tenderskoj dokumentaciji navodi se da ponuđač mora imati najmanje jedan avion sa sedištem u Srbiji, kapaciteta najmanje sedamdeset putnika i još jedan pomoćni avion, koji je takođe stacioniran u Srbiji.

Prevoznik, precizirano je uslovima tendera,  mora da ima najmanje 29 članova posade koji rade u Srbiji, uključujući četvoro zemaljskog osoblja, 10 pilota i 15 članova kabinskog osoblja, a  kompanija mora da ima i petnaest agenata koji tečno govore srpski jezik u Call centru. 

Od decembra ove godine, kako je ranije najavljeno, izabrani prevoznik tri puta nedeljno leteće za Beč,  a od 10. marta 2020. do 15. oktobra 2020. tri puta nedeljno i do Soluna. Ove linije proglašene su za linije od javnog interesa u vazdušnom saobraćaju, a u preduzeću „Aerodromi Srbije“ najavljuju da razgovaraju i o letovima za Nemačku i Tursku.

Nezvanično, u pitanju su letovi za Frankfurt, Minhen i Istanbul.

Zoran Ilić, pomoćnik ministra saobraćaja zadužen za vazduhoplovstvo, početkom ove sedmice izjavio je u Kraljevu kako „očekuje da se na tender prijave Vizz Air, a možda i Air Serbia“. Međutim, portal exyuaviation piše kako „uprkos nadama gospodina Ilića, Vizz Air ne ispunjava uslove tendera, jer ne upravlja avionima sa najviše osamdeset sedišta“.https://www.youtube.com/watch?v=XoBFaOAA_5k

Vlada zadržava pravo da dodaje nove rute od javnog interesa bez pokretanja novog tendera, a vrednost ugovora za dodatne usluge ne sme da pređe pet procenata ukupne vrednosti inicijalnog ugovora, što odnosno 5,7 miliona evra za celo trogodišnje razdoblje (297.800 evra do kraja ove godine, i po 2,7 miliona evra u 2020. i 2021. godini).

                                 M. M. D.

.