Dan 98. vazduhoplovne brigade

Dan 98. vazduhoplovne brigade obeležava se svakog 28. novembra, jer je na taj dan 1949. godine formiran formiran 198. lovačko-bombarderski avijacijski puk, jedinica sa najdužom tradicijom od svih koje su ušle u sastav današnje brigade i najstarija formirana jedinica u nekadašnjem RV i PVO.

Današnju svečanost upotpunio je defile jedinica 98. vazduhoplovne brigade, a odata je i počast poginulim i preminulim pripadnicima jedinice. Komandant ratnog vazduhoplovstva i protivazdušne odbrane, brigadni general Duško Žarkovićo podsetio je na istoriju jedinice, ali i na rezultate rada za poslednjih godinu dana.

Na današnji dan beležimo najveću ispravnost borbene tehnike od formiranja jedinice u ovom obliku, a za to ste zaslužni upravo vi koji danas stojite u svečanom stroju. Od prošlog dana jedinice učestvovali smo na mnogo vežbi, prikaza i provera i na svakom od tih događaja pokazali smo visoku obučenost, profesionalnost, ljudske i moralne kvalitete poručio je Žarković.

On je podsetio da se u ovoj godini slavi još jedan jubilej – 45 godina od prvog leta aviona „orao“.

Zadaci vazduhoplovne brigade u miru su odvraćanje od agresije vazduhoplovnim snagama i sprečavanje iznenađenja, izviđanje iz vazduha, prevoženje vazdušnim putem, učešće u mirovnim operacijama i u međunarodnoj vojnoj saradnji, kao i pružanje podrške organima civilne vlasti u slučaju prirodnih nepogoda, industrijskih i drugih nesreća i epidemija. U ratu, to su vazduhoplovna vatrena podrška, protivvazduhoplovna odbrana aerodroma, izviđanje iz vazdušnog prostora i prevoženje vazdušnim putem.

Devedeset osma vazduhoplovna brigada je nastala integracijom jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane baziranih na aerodromima Lađevci i Niš: 161. i 285.vazduhoplovne baze, 98. lovačko-bombarderskog i 119. helikopterskog puka i jednog odeljenja 353. izviđačke avijacijske eskadrile.

1 komentar za naslov “Dan 98. vazduhoplovne brigade

  1. . Kako to da general Vulin nije bio na proslavi, strašno ?!

Comments are closed.