URBANISTI I PUTARI “PRITVORILI” FABRIKE

16. jul 2016.

Vlasnici preduzeća u naselju Grdica, rekonstrukcijom dela Ibarske magistrale, ostali bez stalne saobraćajne veze za teške kamione

 Gradnja dva kružna toka na delu Ibarske magistrale, u Grdici nadomak Kraljeva, ima za epilog i treći, ali ne saobraćajne već političke prirode. Izlaz iz tog kruga, kako sada stvari stoje, biće gradnja nove saobraćajnice kako bi se firmama koje u tom naselju imaju pogone omogućio nesmetan i bezbedan saobraćaj za njihova teretna vozila.

Do tada, oni su u „privremenom pritvoru“, jer za izlaz i ulaz kamiona u preduzeća koriste put kroz naselje, ali se protiv toga bune građani Grdice. Zato se traži izmena projekta, što urbanisti ne prihvataju, pa se tenzija na relaciji grdički privrednici, građani u naselju, vlast, urbanisti i putari pojačava. Urbanisti i vlast obećavaju iznalaženje bezbednog rešenja za koje valja pričekati, privrednici u to malo veruju i prete iseljenjem pogona, a građani radikalnim protestom najavljuju čak „ležeće prepreke“ od živih ljudi zarad sprečavanja otvaranja kružnih tokova, dok se taj problem ne reši.

Šta je dovelo do ovakve rašomonijade, svoje objašnjenje ima Rade Janić, vlasnik poznate firma „Radijator“.

– Ja sam ovde, uz sve urbanističke dozvole, sagradio jedan od pogona mog preduzeća još 1995. godine. Za ulaz i izlaz kamiona, ne samo mojih nego i drugih ovdašnjih preduzeća, koristili smo Ulicu Živojina Lazića Solunca, koja se gore spaja sa Ibarskom magistralom. Međutim, stručnjaci gradske direkcije uradili su idejni projekat, čijom realizacijom bi se na ovom delu, navodno, doprinelo bržem i bezbednijem saobraćaju. Taj projekat je bio na reviziji budućeg investitora „Puteva Srbije“, pa je glavni uradila jedna beogradska firma. Nismo imali uvid i nismo bili upoznati sa rešenjem iz projekta da pomenutom ulicom Živojina Lazića Solunca neće moći da se kreću teretna vozila, već samo putnička i to na početku te saobraćajnice samo u jednom smeru. Radovi su započeti pre dva meseca a mi smo dobili privremene dozvole da se dok granja traje kamioni kreću kroz naselje, Ulicom Tike Kolarevića. Inače, i tu je, sasvim razumljivo, zabranjen saobraćaj za vozila iznad šest tona po osovini, pošto je tu gusto naselje, škola a na kratkom rastojanju pet ležećih policajaca, a samo iz moje firme dnevno se dovozi dva šlepera repromaterijala a odavde se odvozi i po desetak kamiona poluproizvoda na doradu u drugi naš pogon. Proizvodimo kotlove za grejanje uglavnom za izvoz i zapošljavamo 350 radnika. Imamo problem jer se građani Grdice već bune, pa stalno strahujemo da će nam i taj put zatvoriti – objašnjava Janić, dodavši da je obilazeći teren pre mesec dana bivša direktorka gradske direkcije za urbanizam i izgradnju Marica Mijajlović obećala iznalaženje rešenja izmenom projekta, ali se ništa nije dogodilo. Radnici izvođača radova firme „Štrabag“ posao privode kraju prema prvobitnom projektnom rešenju.

– Tu izmenu i povoljno rešenje za nas obećao je i sada već bivši gradonačelnik Tomislav Ilić, ali ni od toga ništa – dodaje Janić.

U međuvremenu, Marica Mijajlović je izabrana za zamenika gradonačelnika, a na dužnost gradonačelnika umesto Ilića izabran je Predrag Terzić.

Doznali smo da je o ovom pitanju i sa novim funkcionerima juče bilo razgovora, ali rešenje nije blizu pa Janić, kako tvrdi, razmišlja o zatvaranju ovog i premeštanju pogona u drugi grad.

– Ne može se ulica koju oni traže tako, sa teškim kamionima uključivati u kružni tok. To nije bezbedno, a činjenica je da su oni, kršeći saobraćajne propise, prelaskom pune linije, godinama ulicu koristili. Zato će nastaviti kretanje kamionima ulicom kroz naselje dok ne iznađemo rešenje i ne sagradimo novi „bajpas“ do Ibarske magistrale čiju bi izgradnju, posle rebalansa budžeta, finansirao grad. Što se tiče nezadovoljstva građana, reč je o privremenoj situaciji, pa ih molim za strpljenje i da ne podležu raznim, isključivo političkim interesima pojedinaca – kazala nam je Marica Mijajlović.

Autor: M. Dugalić

izvor: Politika (http://www.politika.rs/scc/clanak/359154/Urbanisti-i-putari-pritvorili-fabrike)