Prva zgrada završena, a za drugu nema majstora

3. februar 2020.

Od planirane četiri stambene zgrade u Dositejevoj ulici u Kraljevu, radovi na prvoj se privode kraju, ali – na raspisanu javnu nabavku za gradnju druge nije se javio – nijedan izvođač

Radovi na gradnji prve višespratnice duž kraljevačke Dositejeve ulice, u naselju poznatom pod nazivom Picmala privode se kraju. Na samom gradilištu, od majstora firme ,,Ljuba invest“ iz Paraćina, doznajemo da se sada radi na završnim zanatskim radovima, pa će već početkom marta ona biti spremna za useljenje. Za naše uslove, a posebno u Kraljevu, kašnjenje od najviše dva meseca, takoreći, znači i okončanje posla u predviđenom roku, pogotovo što su radovu počeli polovinom pretprošle godine, pa se radilo tokom dve zime.

U tu sedmospratnicu trebalo bi da se useli 106 porodica, a njihove omanje zgrade, građene pre sedam decenija, oronule od starosti i raspukle od zemljotresa, biće porušene. Onda bi se na tom prostoru gradila druga zgrada od predviđene četiri. Takav je plan projekta nazvanog „Urbana regeneracija“, tj. obnove ovog naselja posle zemljotresa 2010. godine, na koju se dugo čekalo. U pomenutih četiri višespratnice trebalo bi da se useli čak 366 porodica iz ukupno 17 omanjih zgrada i to bi bila potpuna obnova ovog krljaevačkog naselja. Za to je Vlada Srbije obezbedila 13,5 miliona evra od Razvojne banke Saveta Evrope, što je, prilikom jedne posete gradilištu, potvrdila i premijerka Ana Brnabić.

Stoga je blagovremeno, dok se radovi na prvoj zgradi privode kraju, bila raspisana javna nabavka za rušenje dve stare zgrade iz kojih bi se stanari iselili i u novu uselili i na tom prostoru započela gradnja druge višespratnice. Ali, na taj tender se nije javio nijedan zainteresovani izvođač radova. Šta je u pitanju upitali smo Sašu Čolovića, rukovodioca jedinice za upravljanje ovim projektom?

Formirana je stručna komisija kako bi tender uskoro bio ponovo raspisan, pa smatram da će biti obezbeđeni uslovi da se, polovinom ove godine, krene u izvođenje radova na drugoj zgradi. Ona će imati 86 stanova većih nego što su stanovi u prvoj zgradi. Inače, smatram da razlog smanjenja interesovanja potencijalnih izvođača radova nije cena izgradnje, koja se kreće oko 400 evra po kavadratu, već nedostatak građevinskih radnika. U Kraljevu je povećan obim gradnje i broj gradilišta, grade se i stanovi za pripadnike snaga bezbednosti, pa građevinske firme imaju teškoća sa obezbeđenjem dovoljnog broja majstora i taj problem je sve izraženiji – ističe Čolović.

Potvrđuju to i pojedini vlasnici ovdašnjih građevinskih preduzeća. Ali, od Radovana Pilovića, vlasnika građeviskog preduzeća „Tehnomag“ iz Kraljeva doznajemo za jednostavno rešenje:

Nije u pitanju niska cena gradnje, nego niska cena nadnice koja se nudi majstorima. Nisu svi otišli u inostranstvo, ima ih i ovde, ali ne po ceni dnevnice od dve hiljade dinara već od 35 do 40 evra dnevno. Tako plaćeni majstori urade dvostruko više nego onaj jeftini, kojeg mnoge kolege još traže, iako ih je sve teže naći… – tvrdi Pilović.

autor: M. Dugalić 

izvor: „Politika“

3 komentara za naslov “Prva zgrada završena, a za drugu nema majstora

  1. . Netačno. Nisu problem radnici, vec komplikovana procedura naplate. Nek to reše i ostaće im Ljuba 

Comments are closed.