„Cik cak“ silazom i kolicima će se moći do Ibra

18. februar 2020.

Na gradskom keju u Kraljevu, nadomak Atletskog stadiona, počela je izgradnja dugo najavljivane rampe za osobe sa invaliditetom, a evo do kada bi staza – rampa trebalo da bude završena i kako će izgledati

U okviru realizacije projekta „Poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom na teritoriji grada Kraljeva“, pre dve nedelje počeli su radovi  na izgradnji staze-rampe za osobe sa invaliditetom u neposrednoj blizini stepenica kojima se sa Gradskog keja silazi do Atletskog stadiona i dalje prema Ibru. Vrednost investicije iznosi 13,5 miliona dinara bez PDV-a, saznajemo u gradskom Javnom preduzeću za uređivanje građevinskog zemljišta. Investitor je grad Kraljevo, a finansijer projekta – Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Na oglasnoj radnji istaknuto je da su radovi počeli 4. februara i da je predviđeno da posao bude završen za 120 kalendarskih dana.

Nažalost, izgradnju rampe „platilo“ je i nekoliko stabala koja su, kako nam je objašnjeno, morala da budu posečena.

Izvođač radova je Biro za izgradnju, inženjering i projektovanje „Ramark“ iz Čačka.

Aleksandar Nestorović, direktor  kraljevačkog Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta ističe da je u pitanju savremena betonsko-armirana rampa, koja funkcioniše po principu „cik-cak” pada, koji se koristi kada je potrebno da se izbegne velika strmost nagiba, u nameri da se korisnicima kolica, maksimalno olakša pristup donjem delu šetališta uz Ibar.

Takozvana ,,cik-cak” rampa je bila idealno rešenje od samog starta, jer omogućava da se ispoštuje evropski minimum od sedam procenata pada. Ovo je za naš grad izuzetno vredna investicija, koja će mnogim Kraljevčanima biti od pomoći, kako sugrađanima korisnicima invalidskih kolicima, tako i roditeljima sa malom decom, koji su tokom svih ovih godina imali problem oko prenošenja dečjih kolica – naveo je Nestorovič.

Sa druge strane, završetak radova na Atletskom stadionu, prema Nestorovićevim rečima, planiran je sredinom proleća, ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale postavku završne podloge- tartana.

Radovi na Ateltskom stadionu su pri samom kraju, ostale su još manje finese. Da bismo konačno otvorili stadion, moramo da sačekamo toplije dane, neophodne sa postavljanje podloge. Potreban nam je period od nekoliko dana bez padavina i temperatura iznad 20 stepeni. Čim budemo imali takve vremenske uslove, krenućemo sa tartanom – najavio je Nestorović.

                 Jovana Ristić

2 komentara za naslov “„Cik cak“ silazom i kolicima će se moći do Ibra

  1. . Na delu vam je čisto ispumpavanje para iz budzet.  Rampa za invalide i kolica za decu je trebala biti izgradjena na prvim stepenicama ima mesta i previše a ne dva puta da se raspisuje tender i da dva puta pobedjuješ firma u vlasništvu vladajuće partije.  Sramota ovakvi potezi su nas i doveli ovde gde smo. 

  2. . RADOVI NA ATLETSKOM STADIONU NE DA NISU PRI KRAJU, NEGO SU VEOMA DALEKO OD KRAJA. KAO ŠTO SAM I PRE ISTICAO U SVOJIM KOMENTARIMA, NEDOSTAJU JAME ZA SKOK UDALJ I TROSKOK, NEDOSTAJE LEVAK ZA SKOK MOTKOM, NEDOSTAJE JAMA ZA STIPL, NEDOSTAJU BACALIŠTA ZA KUGLU, DISK I KLADIVO, A POSTOJE I BROJNI NEDOSTACI KOJE TREBA OTKLONITI KAKO BI STADION IMAO UPOTREBNU VREDNOST I GARANTOVAO SIGURNOST UČESNICIMA ATLETSKIH TAKMIČENJA. ŠTO SE TIČE RAMPE, BIĆE VEOMA INTERESANTNA ZA ROLERE, SKEJTOVE, TROTINETE I BICIKLE, PA JE TREBA ZAVRŠITI PRE LETNJE SEZONE.

Comments are closed.