Humanost kraljevačkih studenata

Dragiša Simonović, dobrovoljni davalac krvi i član Studentskog parlamenta Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, ponosan je na svoje kolege, koji  se i pored ispitnih obaveza, redovno odazivaju  humanitarnim akcijama.

Za poslednje dve godine, ovo je šesti put da se odazivamo pozivima Instituta za transfuziju krvi. Veliko mi je zadovoljstvo što u našem gradu, osim bavljenja naukom i spremanjem ispita, studenti pokazuju i humanost, kako na ovom polju, tako i u ostalim, manje poznatim humanitarnim akcijama – naglasio je Dragiša.

On je pozvao sve sugrađane, koji su u mogućnosti da se u što većem broju odazivaju akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

Iako iz Crvenog krsta to često napominju, iskoristio bih priliku da podsetim sve Kraljevčane da se, svake srede od 9 do 14 časova, u prostorijama Crvenog krsta, održava dobrovoljno davanje krvi.Taj čin, osim što predstavlja lep, ljudski gest, poziitivno utiče i na zdravlje davalaca – podsetio je Dragiša.

Volonterka Crvenog krsta Danica Višnjić navela je da se akcija dobrovoljog davanja krvi na teritoriji grada Kraljeva, osim u prostorijama Crvenog krsta, redovno organizuje i u srednjim školama gde, takođe, osim punoletnih srednjoškolaca, krv mogu da daju i svi ostali građani, koji nemaju medicinske smetnje za taj humani gest.

Ljudi generalno nisu svesni koliko se života spasi kroz akcije dobrovoljnig davanja krvi. Krv je nezamenljiva, ne postoji lek koji može da zameni krv. Baš iz tog razloga, često napominjemo koliko je važno da se svi koji mogu odazovu našim apelima. Sa druge strane, raspust je produžen zbog gripa, pa su jedinice krvi svih krvnih grupa, još potrebnije, jer oni koji su pod terapijom ne mogu biti davaoci krvi – pojasnila je Danica.

Aleksandra Glibetić, dugogodišnja volonterka Crvenog krsta u Kraljevu, naglasila je da i i dalje u narodu postoje razne predsrasude o dobrovoljnom davanju krvi, ali i da je sve veći broj onih Kraljevčana koji su svoju krv donirali desetinama puta.

Danas smo, nažalost, imali nekoliko odbijenih kandidata. Važno je da svi znaju: dobrovoljni davaoci krvi mogu da budu sve osobe od 18 do 65 godina, koji su teži od 50 kilograma, trenutno ne koriste medicinsku terapiju i ne boluju od hroničnih bolesti. Trudnice, dojilje i žene u ciklusu, ne mogu da budu dobrovoljni davaoci, kao ni osobe koje su se tetovirale ili uradile pirsing, u poslednjih šest meseci. Žene svoju krv mogu da doniraju jednom u četiri meseca, a muškarci jednom u tri meseca. Za nijansu češće muškarci doniraju krv, ali sve češće dolaze i oni koji su do sada više od 100 puta donirali krv – kazala je Aleksandra, posebno pomenuvši davaoca koji je nedavno svoju krv dao – 120. put!

                   Jovana Ristić