Još jednom o zakupu dela glavne stanice

3. mart 2020.

Deo poslovnog prostora autobuske stanice u Kraljevu „PUB International“ će koristiti, ali neće imati pravo da ubira prihod od usluga koje svaka stanica pruža putnicima i prevoznicima, pa te naplate, do daljeg, neće ni biti

Odluka da grad na deset godina izda u zakup deo poslovnog prostora glavne autobuske stanice. iznenadila je ovdašnju javnost, jer se odavno govorilo da će grad kupiti i renovirati stanicu i njome domaćinski upravljati. Umesto toga, došlo je do hitnog izdavanja u zakup, bez javnog nadmetanja.

Tako će od postojećih oko 700 kvadrata, 369 koristiti preduzeće „PUB Internacional”. Cena mesečnog zakupa, dogovorena neposrednom pogodbom, iznosi 738 evra, uz obavezu da zakupac plaća i porez.

Posle propasti i stečaja kraljevačkog autoprevozničkog preduzeća „Autotransport”, autobusku stanicu u Kraljevu iz stečaja je bilo i najjednostavnije da kupi grad Kraljevo. Sagrađena je na državnom zemljištu, pa je država te parcele gradu bez naknade i prenela u svojinu. Što se tiče zgrade, pokrenut je postupak eksproprijacije, ali je „zapelo“ oko cene tog objekta. I dok su se oko toga vodili pregovori, stanicom je upravljao stečajni upravnik Petar Vulović.

U međuvremenu, javni prevoz je obavljao konzorcijum preduzeća, među kojima je firma „PUB Internacional”. Da bi se navodno javni prevoz bolje organizovao, ljudi iz ove firme, bez ičije dozvole, ulaze i u prostor autobuske stanice. Kako je pomenuti stečajni upravnik napisao u obaveštenju lokalnoj vlasti, „na neki način i uzurpacijom ovog prostora”.

Uprkos tome, oni taj prostor koriste, s tim što ne plaćaju račune, poput naknada radnicima koje je stečajni upravnik angažovao  na održavanju autobuske stanice, uz obrazloženje da „Autotransport AD” u stečaju i nije vlasnik stanice. To je tačno, jer je stanicu eksproprijacijom dobio grad, ali još nije isplaćena, zbog spora oko iznosa te naknade. Zato stečajni upravnik Vulović pita stečajne poverioce da stanicu preda gradu i pre te isplate, čemu se oni protive… I da ne bi dalje troškovima opterećivao stečajnu masu, pomenuti upravnik, krajem februara, grad obaveštava da će stečajni dužnik prestati sa daljim radom na autobuskoj stanici. To znači da neće naplaćivati ulazak autobusa i njihovo evidentiranje, neće obavljati prijem i otpremanje putnika, naplaćivati ulazak na perone međugradskog prevoza, niti će pružati usluge biletarnice, održavanja higijene, davanja informacija putnicima. Jednom rečju, stanica u Kraljevu više neće biti stanica nego obično stajalište.

U novonastaloj situaciji, kako je objasnio Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, donosi se odluka da se deo stanice izda u zakup jednom od preduzeća koje odnedavno obavlja javni prevoz na ovom području.

Tako je odlučeno u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima, a zbog hitnosti, bolje organizacije i efikasnijeg rada. Grad Kraljevo, kao vlasnik javne svojine, imao je na to pravo iako proces isplate nadoknade pri eksproprijaciji nije okončan. Formirana je stručna komisija, veštak je odredio cenu zakupa, a zakupac je odabran neposrednom pogodbom, što je takođe u ovakvim situacijama zakonito – tvrdi Danijela Mikić, načelnica Odeljenja za upravljanje imovinom grada Kraljeva.

Tako će do daljeg, a ugovorom je predviđeno u narednih deset godina, deo poslovnog prostora autobuske stanice u Kraljevu pomenuti prevoznik koristiti, ali ni on neće imati pravo da na ime te gradske svojine ubira prihod od usluga koje svaka stanica pruža putnicima i prevoznicima. Stoga ih neće ni biti, valjda sve dok se čitav taj postupak oko promene vlasnika ovog objekta ne okonča.

autor: Miroljub Dugalić

izvor: “Politika”

1 komentar za naslov “Još jednom o zakupu dela glavne stanice

  1. . Pa dokle više, bando lopovska, ima li kraja tim vašim genijalnim potezima u “korist” grada i građana Kraljeva ?!

Comments are closed.