Korona je zaustavila Kraljevo: nema posla, nema para

20. mart 2020.

Dok svet u strahu očekuje razmere udara koronavirusa, gotovo u tišini dešava se i drugi slom: privatne firme i preduzetnici, suočavaju se sa propadanjem biznisa, a nezaposleni koji su se snalazili „na crno“, sa strahom za golu egzistenciju

Kako bi se sačuvali životi građana, Vlada Srbije  donela je nove mere zaštite u borbi protiv koronavirusa koje su, stiče se utisak, ponajviše pogodile privatni sektor. Oni koji su se tokom jučerašnjeg dana našli na centralnim kraljevačkim ulicama, zatekli su  katance na vratima većine lokala i firmi, a prema mišljenju pojednih  stručnjaka, velika svetska kriza iz 2008. godine, smatraće se neuporedivo slabijom od trenutne, izazvane koronavirusom, jer, u ovom slučaju – život doslovce staje.

Radno vreme ugostiteljskih objekata je skraćeno, propisani su posebni uslovi rada koji nalažu određenu razdaljinu između stolova i broj gostiju, a nije mali broj ugostitelja u Kraljevu koji su, zarad opšte bezbednosti, potpuno zatvorili svoje lokale. Sa druge strane, oni koji su nastavili sa radom imaju  i do desetostruko manji obim posla.

Situacija je zaista teška, nadajmo se da će ovo što pre da prođe. Mi nismo u potpunosti zatvorili lokal. Radimo po propisima, a 80 – 90 procenata gostiju ređe gostiju dolazi nego u normalnim okolnostima, što je naravno, potpuno razumljivo. U pitanju je viša sila, koju niko nije mogao da zamisli, kako je svima, tako je i nama. Ostaje nam samo da se nadamo najboljem – kazao je za portal Krug Predrag Ilić iz restorana „Autentik”.

Slična situacija je i u trgovinskim radnjama, kozmetičkim i frizerskim salonima, teretanama, kockarnicama, fotokopirnicama, dečjim igraonicama, turistickim agencijama i mnogim drugim firmama, koje su zatvorene do daljeg. Vlasnici sa kojma smo razgovarali priznaju da su u velikoj panici, s obzirom da su mnogima u potpunosti propale sezone. To su oni čija se delatnost vezuje za organizaciju već ugovorenih proslava (koje, uglavnom, počinju nakon uskršnjeg posta), restorana za organizaciju proslava, salona za iznajmljivanje venčanica, konobara, fotografa, frizera, šminkera, muzičara, dekoratera, jednostavn0, na stotine sugrađana koji ostaju bez posla i jedinog izvora prihoda.

Prema rečima Jelene, menadžerke sale za organizaciju proslava „Matrimonija”, u slučaju da vanredno stanje, kako je najavljeno, potraje do juna, biće prinuđena da otkaže čak 13 svadbi ugovorenih za april i maj, ne samo zbog propisa, već i zbog opšte bezbednosti, budući da određeni broj mladenaca i gostiju dolazi sa ugroženih područja.

Situacija je zaista dramatična, čak i za nas koji organizujemo samo proslave vikendom. Na sreću, nema nas puno zaposlenih, a vlasniku restorana ovo nije jedini izvor prihoda. Ne smem ni da zamislim kako je radnicima u kafićima i restoranima, svima koji „žive” samo od ovog posla. Najgore će biti konobarima koji rade za dnevnicu i od te dnevnice izdržaju čitave porodice. Država pominje samo one koji su prijavljeni, ali svi znamo koliko njih radi „na crno” – iskrena je Jelena.

Prema rečima Vladimira Markovića, zakupca restorana „Ženeva”, ugostitelji se nalaze u možda najvećoj ekonomskoj krizi, budući da su pazari mizerni, dažbine previsoke, a bezbednost ugrožena. Iz tog razloga, tridesetak ugostitelja sa teritorije grada Kraljeva, obratilo se lokalnoj samoupravi i zatražilo kompletno zatvaranje objekata na gradskom nivou dok traje vanredno stanje, što im, kako tvdi Marković, nije odobreno.

Rečeno nam je da takvu odluku ne može da propiše Skupština grada, već da se to obavlja na republičkom nivou, iako se zna da su lokalne samouprave u Čačku, Valjevu, Kikindi, Nišu i Vranju propisale zatvaranje svih ugostiteljskih objekata dok traje vanredno stanje. Nismo ni slutili da se možemo naći u ovako bezizlaznoj situaciji. Zaposlene treba od nečega isplatiti, a nećemo imati čime. Gde su kirije, dažbine, doprinosi? Primoran sam da zatvorim lokal, a šta će biti sa svim tim ljudima nakon toga, ne znam. Svi pričaju o onima koji rade u državnom sektoru, a šta ćemo mi dalje, niko ne pominje. Mnogo sam novca uložio u ovaj lokal, truda, ideja, entuzijazma, sebe, a sve je uzalud – vidno uznemiren, kazao je Marković.

Bojana Tanasijević, vlasnica salona za iznajmljivanje venčanica ,,Queen” naglašava da je došlo teško vreme za sve, u kojem je najbitnije sačuvati zdravlje i razum. Sa druge strane, priznaje da se dolaskom koronavirusa u Srbiju našla u teškoj finansijskoj situaciji, budući da je veliki novac uložila pre početka sezone, jer – sezone, po svoj prilici, ove godine neće ni biti.foto: ilustracija (Pixabay)

Svi smo u strahu šta će se dalje dešavati, dolaze nam devojke koje su zakazale za maj svadbu, vidno uznemirene, jer su o tom danu maštale ceo život, a jedina solucija je otkazati ili odložiti za iduću godinu. Teško je vreme za sve. Ne bi valjalo da ovo stanje potraje, gubici su za mnoge nemerljivi. U ovom poslu svi smo lančano vezani i svi „živimo” od proslava. Sa druge strane, šta će nam novac ako nemamo zdravlje? – pitala Bojana, ne očekujući odgovor.

Sličnu sudbinu dele i prodavnice tekstilne robe, kojih je, stiče se utisak, sve manje, a zaposleni su vidno uznemireni.

Kao i mnoge kolege, upravo razmišljam da u potpunosti zatvorim lokal. Nema svrhe  da radi kada niko od mušterija ne ulazi danima. Takođe, i za radnice je bolje da budu sa svojim ukućanima. Mnogo novca bukvalno je „bačeno“ u novu kolekciju. Matura i proslava očigledno neće ni biti, a moda se menja previše brzo. Zaista ne znam šta da kažem, niti mogu da pretpostavim šta će se dešavati dalje. Nije lako, sve ovo je za sve nas novo i ne pamtimo ovakvu situaciju – glasno razmišlja Žile Paunović,  vlasnik butika „Triton”.

U uobičajenim okolnostima, s početkom proleća, saloni za ulepšavanje u .gradu na Ibru, počinju da rade „punom parom”, a termini za pojedine usluge, zakazuju se i po nekoliko nedelja unapred. Rad salona, prema rečima radnica, koje su decenijama u ovoj branši, ni tokom NATO bimbardovanja nije dolazio u pitanje. Danas, više od 80 procenata frizerskih i kozmetičkih salona koje smo kontaktirali su zatvoreni do daljeg, a nekolicina radi po pozivu.

 – Poslednja stvar koja sada treba da nam bude na pameti jesu nokti, frizura ili trepavice. Činjenica je da je posao u potpunosti stao, kao i sve u državi. Ljudi su zbunjeni, niko ne zna kako će se dalje situacija odvijati. Sa druge strane, niko nam ne garantuje da neko od mušterija nije došao iz Italije i da ne poštuje karantin. Bolje da sve u potpunosti stane na četiri meseca, nego da izgubimo ljudske živote. Izdržali smo svašta, izdržaćemo i ovo – kaže Milica, vlasnica frizersko-kozmetičkog salona ,,Studio Sistem”.

Zbog uvođenja pocijskog časa, skraćeno je radno vreme svih prehrambenih prodavnica u Kraljevu. Zatvorena je i stočna pijaca, ali i na desetine tezgi na kraljevačkoj pijaci. Usled povećene potrebe za vitaminima i raznim medikamentima kod građana, pojačan obim posla imaju zaposleni u apotekama, piljarama i u prodavnicama zdrave hrane, dok je za sve druge, u potpunosti ili delimično sve potpuno – stalo.

                   Jovana Ristić

3 komentara za naslov “Korona je zaustavila Kraljevo: nema posla, nema para

  1. . Lako je davati preporuku da se ne otpustaju radnici u privatnom sektoru, ali niko ne razmislja o tome odakle da se pokriju svi troskovi. Ako jedna radnja, sa kirijom i platama i doprinosima ima mesecne troskove od oko 450 hiljada dinara, a dnevni pazari su sada hiljadu dinara, kako izdrzati to dva ili tri meseca?

  2. . Samo vi pricajte o kaficima..
    Tako su i u Italiji pili kafu iako je bila preporuka da se ne izlazi,e videcemo sad.

Comments are closed.