Do koliko časova mogu da rade trgovine u Kraljevu? (VIDEO)

23. mart 2020.

Za pekare je preporučena šalterska prodaja, a vlasnici svih prodavnica u obavezi su da omoguće radnicima radno vreme koje će im omogućiti da posle zatvaranja radnje mogu da stignu svojim kućama pre policijskog časa

Rad prodavnica u Kraljevu mora da se prilagodi novim merama Vlade Srbije i policijskom času koji od juče traje od 17:00 uveče do 5:00 ujutru. Vlasnici prodavnica u obavezi su omoguće radnicima takvo radno vreme koje će im omogućiti da posle zatvaranja radnje mogu da stignu svojim kućama do 17:00 časova. Druga ograničenja u tom delu ne postoje, pojasnio je danas posle sednice Gradskog veća predsednik regionalne provredne komore Raškog i Moravičkog okruga Zvonko Tufegdžić.

Šalterska prodaja je dozvoljena do početka policijskog časa, odnosno do vremena koje omogućava radnicima koji rade da stignu kući do početka policijskog časa. Pozivam i pekare koji imaju stolove u jednom delu da izbace stolove i da pređu na šaltersku prodaju – kazao je Tufegdžić.

Pogledajte celu njegovu izjavu: https://www.youtube.com/watch?v=olNIgUeWUKc&t=15s

On je podsetio da su juče, zbog snabdevanja najstarijih sugradjana, bile otvorene prodavnice čiji je rad dogovoren. Malo veće gužve, dodao je, bile su u velikim hipermarketima na području grada, ali ih u prodavnicama u predgrađu nije bilo i sve je proteklo u redu uz obezbeđenje pripadnika Policijske uprave.

Što se tiče privrednih subjekata koji imaju potrebe da rade u noćnim smenama, svi koji su do 15:00 časova u petak 20. marta prosledili Ministarstvu privrede formulare i spiskove radnika i izdaju svakodnevne radne naloge radnicima, nesmetano obavljaju svoju delatnost.

– Policija je sve kontrolisala i na području grada Kraljeva nije bilo nikakvih problema – kazao je Tufegdžić.

Proizvodnja, ipak, kod jednog broja privrednih subjekata sve se više smanjuje, kaže on.

To je i logično zbog toga što ne postoje narudžbine iz inostranstva, niti mogućnost da se određeni repromaterijal nabavi iz Italije i Nemačke. Transport se odvija, naši kamioni mogu da prelaze granice nesmetano, transport ide u celoj Evropi – tvrdi Tufegdžić.

On je dodao i da privrednicima koji u ovakvoj situaciji odluče da otpuste radnike niko ne može da naredi da to ne čine, ali ih je pozvao na solidarnost, ocenjujući  da će država „kad sve ovo prođe – naći načina pomogne onima koji su u teškoj situaciji dali sve od sebe da zaštite  i svoje radnike“.