U uzorkovanje se uključuje i Veterinarski institut u Kraljevu? (VIDEO)

29. mart 2020.

Iz Kraljeva je juče poslat jedan uzorak na analizu, ali još nisu stigli rezultati ni tri uzorka od prekjuče, zbog toga što je, kako objašnjava dr Aleksandar Macan, veliki broj uzoraka rađen građanima koji su se u zemlju vratilli obezbeđenim letovima

Kod građana Kraljeva, još uvek, dva zvanično potvrđena slučaja zaraze koronavirusom. Jedan od njih je i dalje na Infektivnoj klinici KBC u Kragujevcu, drugi je na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice „Studenica“, na kojem su hospitalizovana i dva pacijenta sa koronavirusom iz Raške. Pacijent iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje i dalje je u kućnoj samoizolaciji.

Epidemiološka slika u Kraljevu nije promenjena. Juče su, sa zakašnjenjem stigli negativni rezultati za tri uzorka poslata pre tri dana, a rezultati briseva poslati prekjuče (za dva pacijenta iz Kraljeva i još dva sa teritorije koju pokriva Zavod za javno zdravlje Kraljevo – još nisu urađeni. U pitanju su tehnički problemi koji zaista postoje na Institutu Torlaku, gde je pristigao ogroman broj uzoraka uzetih od naših državljana koji su se u zemlju ovih vraćali obezbedjenim letovima. Te letove je Vlada Srbije organizovala iz različitih zemalja, a prihvatne jedinice za te građane su formirane na Košutnjaku. I zbog toga, i zbog toga što su počela masovnija testiranja, povećava se i broj uzoraka – istakao je direktor kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje dr Aleksandar Macan.

On je dodao da je Institut Torlak juče prestao da prima uzorke i da će danas morati da se reši da li će i koliko drugih centara biti aktivirano. Prema njegovim rečima, očekuje da to budu Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu i  Veterinarsko-specijalistički institut Kraljevo čiji su predstavnici juče tim povodom bili na sastanku.

Jedan broj uzoraka predviđen je za taj Institut, negde oko, ali tu su sve još uvek nagađanja. Taj broj, procenjuje se, biće dovoljan za teritoriju Raškog okruga koji mi pokrivamo da se tu odradi – pojasnio je dr Macan.https://www.youtube.com/watch?v=OJgS_FP2EDU

On je najavio i da je u toku obuka medicinskih sestara i tehničaraOpšte bolnice „Studenica“ i Doma zdravlja Kraljevo, kako bi taj kadar bio spreman masovno uzorkovanje.

Prema njegovim rečima, dosadašnje uzorkovanje podrazumevalo je da tim dvoje medicinskih radnika potroši 15-ak minuta, zbog neophodne papirologije, na uzimanje uzoraka od samo jednog pacijenta. Samo uzimanje brisa iz grla i nosa traje, pojasnio je, svega dva-tri minuta. Masovnije uzorkovanje podrazumeva i veći broj timova (dvadesetak), koji će moći da prime i uzmu uzorke većeg broja pacijenata.  

Očekujemo samo potvrdu gde će to da se šalje. Broj zaraženih u Kraljevu je i dalje dva, ali imamo pacijente koji se za testiranje javljaju sa drugih područja, naročito za područje opštine Raška – kaže prvi čovek kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje.