Obuka 40 medicinskih sestara i tehničara za masovno testiranje u Kraljevu

29. mart 2020.

U Kraljevu prijavljen 121 volonter, 65 juče bilo angažovano kada se Crvenom krstu Kraljevo javilo 204 građana starijih od 65 godina; za 170 je pružena usluga, dok su ostali izjavili da će se javiti u slučaju potrebe

Na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ do daljeg je obustavljeno slanje uzoraka za testiranje, a u toku dana, Zavod za javno zdravlje Kraljevo će dobiti instrukciju za dalje slanje uzoraka, saopšteno je posle današnje elektronske sednice Gradskog štab za vanredne situacije na teritoriji grada Kraljeva.

Po 20 medicinskih sestara Doma zdravlja „Kraljevo“ i Opšte bolnice „Studenica“ i tehničara danas je na obuci za uzimanje uzoraka pacijenata u cilju spremnosti za masovno testiranje.

Nije bilo sugrađana koji su prekršili zabranu kretanja, kao ni meru samoizolacije.

Tokom jučerašnjeg dana, od 121 prijavljenih volontera, 65 je bilo angažovano. Crvenom krstu Kraljevo javilo se 204 građana starijih od 65 godina, od kojih je za 170 pružena usluga, dok su ostali izjavili da će se javiti u slučaju potrebe.

Odeljenja za inspekcijske poslove i Komunalne milicije nisu zabeležila kršenje zabrana koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata. Komunalna milicija je istakla da je jutros veliki broj vernika bio u porti Crkve Svete Trojice, ali da su upozoreni od strane pripadnika Policijske uprave i pripadnika Odeljenja za poslove civilne zaštite, da poštuju propisane epidemiološke mere, prvenstveno što se tiče odstojanja i korišćenja zaštitne opreme, što je u potpunosti ispoštovano.

Centar za socijalni rad Kraljevo je tokom vikenda rad organizovao preko dežurnih radnika i interveniše samo na urgentne prijave. Redovno se prate hraniteljske porodice u kojima ima više starih osoba, jer spadaju u rizičnu grupu.

Vojska Srbije i dalje učestvuje u pojačanom obezbeđenju zdravstvenih objekata i Gerentološkog centra i za sada sve protiče bez problema.

Regionalna privredna komora je izvestila da su površine svih trgovina u kojima su jutros od četiri do sedam časova mogli da kupuju građani stariji od 65 godina, bile dezinfikovane od strane pripadnika Odeljenja za poslove civilne zaštite i ekipa Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo.

JKP „Vodovod“ je Štab izvestio da se rezervoari i cisterne iz kojih građani mogu da preuzimaju dezinfekciono sredstvo Natrijumhipohloritom (NaOCl),  redovno dopunjuju na svim lokacijama, kao i da od sutra kreću i tri nove lokacije.

Pripadnici Odeljenja za poslove civilne zaštite su tokom jučerašnjeg dana, okončali prvi krug aktivnosti na dezinfekciji objekata kolektivnog stanovanja i javnih površina, prilikom čega je tretirano više od 1.000 ulaza ispred kojih su postavljene dezo-barijere sa Natrijumhipohloritom(NaOCl), a predstavnicima stambenih zajednica su ostavljeni baloni od po pet litara Natrijumhipohlorita (NaOCl), za natapanje dezo-barijera. Takođe, izvršena je i podela „Porodičnog plana zaštite od korona virusa – Kovid – 19“. U ponedeljak, 30. marta, u planu je početak novog kruga dezinfekcije ulaza i nastavak podele Porodičnog plana, kao i pojačano prisustvo Odeljenja za poslove civilne zaštite na prigradskim i seoskim sredinama.

U saradnji sa udruženjima i pripadnicima romske zajednice, izvršena je podela porodičnih planova i dezinfekcija površina u romskim naseljima, što će biti nastavljeno u narednom periodu.

Odeljenje za poslove civilne zaštite apeluje na sugrađane da sredstvo za dezinfekciju, koje mogu da se preuzimaju na više lokacija u gradu, nikako ne koriste za održavanje lične higijene i ishranu ljudi i životinja, jer su ista namenjena isključivo za dezinfekciju spoljnih površina (spoljni ulazi u objekte, gazišta ispred objekata, rukohvati, kvake i slično).

Početkom sledeće nedelje planirano je da se poveća broj lokacija sa kojih će biti moguće preuzimanje dezinfekcionog sredstva Natrijumhipohlorit (NaOCl), pored dosadašnjih lokacija na području Mesnih zajednica: Centar, Stara Čaršija, Ribnica, Ušće, Beranovac, Mataruška Banja, Higijenski zavod, Jarčujak, Grdica, Vitanovac, Bukovica, Kamenica i Vrba, biće omogućeno preuzimanje i sa novih lokacija na seoskom području: Godačica – kod škole, Oplanići – kod prodavnice, Mrsać – kod skretanja iz Adrana ispred prodavnice „Gala promet“…

Gradski štab za vanredne situacije, još jednom apeluje na građane grada Kraljeva da se pridržavaju propisanih mera i da boravak van kuće svedu na minimum, uz poštovanje svih mera zaštite, i podseća da, od danas, zabrana kretanja u danima vikenda počinje od 15 časova.