Kada će biti otvorene pijace i kako će ubuduće izgledati pijačna kupovina?

21. april 2020.

Posle jučerašnjeg zvaničnog saopštenja republičkih  organa i obaveštenja da će od danas biti dozvoljen rad pijaca u Srbiji, Kraljevčani koji su se jutros uputuli  ka Zelenoj pijaci, zatekli su katanac na svim ulazima i – prazne tezge

Prema rečima upravnika JKP ,,Pijaca” Srećka Bojanića, sve pijace na teritoriji grada Kraljeva na otvorenom, od sutra 22. aprila, počeće sa radom u posebnim uslovima, dok se i dalje ne zna kada će stvoriti uslovi za otvaranje onih u zatvorenom prostoru.

Na radost mnogih prodavaca i sugrađana, sutra će vrata otvoriti Zelena pijaca (otvoreni deo), koja će raditi od 7 do 14 časova, kao i pijace u Mataruškoj Banji i Ušću. Nažalost, ,,Borjak pijaca”, Robna pijaca i Mlečna, sačekaće još neki period do otvaranja – naglasio je Bojanić.

On je dodao i to da su preduzete sve propisane mere, kako bi se zaštitili prodavci, ali i svi oni koji u narednom periodu odluče da pazare na kraljevačkim pijacama, kao i to da će prodavci biti u obavezi da nose zaštitnu opremu.

– Danas radimo dezinfekciju pijačnih površina, sutra će na teren ponovo izaći pripadnici Civilne zaštite. Prema propisima, naša je dužnost da otvorimo manji broj ulaza, pa će od sutra na Zelenoj pijaci biti otvorena samo dva ulaza. Takođe, obezbedili smo zaštitnu opremu, kako za vlasnike tezgi, tako i za zaposlene, u vidu zaštitnih maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava. Takođe, postavićemo i nekoliko punktova sa dezinfekcionim sredstvima, koji će biti dostupni svim građanima – najavio je zamenik direktora ovog preduzeća.

Sudeći po gužvi koju smo jutros zatekli u Beogradskoj ulici, pogotovo ako uzmemo u obzir da je utorak, kišni dan i da su uskršnji praznici iza nas, jedno je sigurno – Kraljevčani sa nestrpljenjem iščekuju otvaranje pijaca, koje su zatvorene nakon što je, pre tačno tri nedelje na Gradskom štabu za vanredne situacije, po preporuci Vlade Srbije, doneta odluka o njihovom zatvaranju.

                Jovana Ristić.