ŠTRAJK GLAĐU BIVŠEG “MAGNOHROMCA”

2. avgust 2016.

Lazar Pavlović, neformalni vođa protesta bivših radnika nekadašnjeg giganta, započeo je danas štrajk glađu, okovan u “lance i katance”

Pavloviću je za sutra zakazano saslušanje pred Prekršajnim sudom u Kraljevu, zbog kršenja Zakona o okupljanju građana.

Nadležni Pavlovića terete što je, kako se u opisu prekršaja navodi, 17. maja ove godine, oko 120 radnika „Magnohroma“ pred kojima je održao govor ispred zgrade Gradske uprave, pozvao u protestnu šetnju do Osnovnog suda u Kraljevu, a da Ministarstvu unutrašnjih poslova nije podneo prijavu za održavanje okupljanja.https://www.youtube.com/watch?v=Sw8PZGlRFtw&feature=youtu.be

On tvrdi da je od 2008. godine uvek istupao ispred radnika, da ni o čemu nije sam odlučiva i da su radnici tog dana, očekujući presudu po tužbi kojom traže preostalih neisplaćenih 20 odsto zarada koje im je, kako tvrde, ostala dužna država, krenulo do zgrade Osnovnog suda.

Da smo presudu dobili do 16. maja, kako smo tražili, mi 17. maja ne bismo ni šetali do Osnovnog suda – tvrdi Pavlović, dodajući da će štrajk glađu nastaviti i posle saslušanja, ako ne bude zadovoljan odlukom sudije.

On je sebe lancem i katancem vezao za motorcikl koji je, okićen transparentima, bio simbol svih protesta bivših radnika „Magnohroma“, koji tvrde da su prevareni kada su 2012. godine potpisali da se odriču petine zaostalih zarada da bi preduzeće bilo ponovo privatizovano i nastavilo da radi.https://www.youtube.com/watch?v=y8znK4SYsmk&feature=youtu.be

Kako do prodaje preduzeća nije došlo i zbog zakonskih odredbi koje preciziraju da ne postoji zakonska mogućnost da se radnici odreknu onoga što im pripada, bivši radnici nekadašnjeg giganta sada traže isplatu i preostalih 20 odsto.

Sud je odlučio u korist radnika po pilot tužbi Lazara Pavlović koja, očekuju ostali bivši „Magnohromci“, treba da posluži kao način rešavanja i po tužbama ostalih.

Za delo koje se Pavloviću stavlja na teret zaprećena je kazna do 100.000 dinara, ali radnici koji podržavaju Pavlovićev štrajk glađu pitaju odakle strgoća MUP-a i države, koja godinama bivšim „Magnohromcima“ duguje iznose manje od visine ove kazne.

Oko 1.400 bivših radnika „Magnohroma“ potražuje, u proseku, oko 85.000 dinara na ime neisplaćene petine zarada.

To što se radi protiv Lazara upereno je protiv svih nas, kaže bivši “Magnohromac” Dušan Vukadinić, dodajući da su simbolično Pavlovića stavili u lance i katance, jer su, kako tvrde i istina i pravda koju traže – tako okovane.

Niko od onih koji su doveli do loši privatizacija, ne odgovara, a nas radnike, kažnjavaju – kaže Vukadinović.