Izgradnja dalekovoda Kragujevac – Kraljevo

18. jun 2020.

Iz EPS-a navode da će nestanci struje biti eliminisani, da će dalekovod dug 60 kilometara osigurati veći napon za milion korisnika, godišnje smanjiti emisiju ugljendioksida za 10.000 tona i doneti uštedu od 540.000 evra za godinu dana

Izgradnja 60 kilometara dugog dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva, predstavlja prvi infrastrukturni projekat nakon uvođenja vanrednog stanja. On će omogućiti da elektrane isporučuju istu količinu struje korisnicima uz manju potrošnju energenata. Opšti kvalitet vazduha će biti značajno poboljšan. Emisija ugljen dioksida biće smanjena za 10.000 tona godišnje. Ušteda će biti oko 540.000 evra na godišnjem nivou, što je otprilike 10.800 MWh godišnje. Biće otvoreno 86 novih radnih mesta tokom izgradnje, kao i u toku perioda održavanja i upravljanja.

Evropska unija podržava projekat sa donacijom od 6,6 miliona evra, jer je procenjeno da je projekat od posebnog nacionalnog i regionalnog značaja zbog toga što će omogućiti sigurno i stabilno snabdevanje stanovništva električnom energijom i istovremeno spojiti tržišta Istočne i Zapadne Evrope. Pored izgradnje dalekovoda, druga faza uključuje unapređenje trafostanice Kraljevo 3, kao i opremanje visokonaponskom opremom trafo stanice Kragujevac 2.

Ukupna ugovorena vrednost radova i opreme iznosi 13,5 miliona evra, a rok za završetak radova je 610 dana. Ukupna investiciona vrednost radova druge faze, uključujući i radove na trafostanicama u Kragujevcu i Kraljevu iznosi 29,6 miliona evra.

Ovaj projekat finansira se kreditom u iznosu od 15 miliona evra, koji je odobrila Nemačka razvojna banka KfW (uz državnu garanciju), donacijom EU u iznosu od 6,6 miliona evra, Realizacijom projekta zameniće se dalekovodna mreža naponskog nivoa 220 kV, koja je u ovim delovima Srbije dotrajala sa prosečnom starošću opreme od 50 godina. Podizanje naponskog nivoa TS Kraljevo 3 na 400 kV će u perspektivi omogućiti stabilan rad RHE Bajina Bašta, kao i buduće RHE Bistrica (planirane snage 680 MW). Izvođač radova je konzorcijum firmi Kodar Energomontaža doo, Beograd (kao nosilac konzorcijuma), Elektromontaža doo, Kraljevo, i Elnos BL, Banja Luka. Konsultanti konzorcijuma AF Consult Švajcarska i ELEM & ELGO, pružaju široku podršku u nabavkama radova i opreme.

izvor: EU info centar