I ĐAVO U PROTESTU ZBOG OMILJENOG POPA

8. avgust 2016.

U Cvetkama parohijani blokirali ulaz u portu i crkvu, sprečavajući ulazak drugog sveštenika, osim sina njihovog omiljenog popa Petra Gavrilovića

Vrata crkve u selu Cvetke kod Kraljeva bila su blokirana u nedelju tokom popodnevnih sati, jer je bio najavljen dolazak novog sveštenika. Ulaz u portu blokiralo je dvadesetak vozila, a ispred crkve okupilo se stotinak meštana iz ovog mesta i susednih Miločaja i Lađevaca.

Razlog je protest protiv odluke episkopa žičkog Justina da penzionisanog, a njima omiljenog sveštenika Petra Gavrilovića ne nasledi njegov sin Blagoje, iako se on za tu službu spremao, završio je srednju bogoslovsku školu i dve godine bio đakon u ovoj crkvi.

Pomagao je obolelom ocu Petru, pa su parohijani iz tri pomenuta sela zasigurno računali da će njemu to poslušanije od crkve biti i dodeljeno, čim stariji Gavrilović ode u zasluženu penziju. Ali, vladika Justin je odlučio drugačije: Blagoje je, istina, dobio službu, ali u selu Ražani pokraj Kosjerića, dok je iz tamošnje crkve na službu u Cvetke raspoređen sveštenik Ivan Terzić.

I, čim se za to doznalo meštani su pokrenuli peticiju „za ostanak ovde našeg popa Blagoja“, tvrdeći da su skupili oko pet stotina potpisa i uputili episkopiji u Kraljevu, tj. vladici Justinu. Dok čekaju odgovor, ne dozvoljavaju ulazak novog sveštenika u crkvu, kao ni primopredaju dužnosti.

Sveštenik i sportista

Blagoje Gavrilović, pored učenja i priprema za svešteničku dužnost bavi se i sportom. Omiljen sport mu je fudbal, golman je u mesnom fudbalskom klubu „Braća Vuković“ u Lađevcima. Pre toga branio je i za klubove višeg ranga, a golmanske rukavice nije okačio o klin ni kada je, pre dve godine, rukopoložen za đakona.

Ne pomaže tu, kako nam objašnjavaju, ni to što ih je lično Blagoje ubeđivao da je reč od dobrom, čestitom i mladom kolegi.

– Nismo mi protiv tog popa već smo za ovog našeg i ovo je jedna od retkih peticija „za“. Znači, mi hoćemo da popa Peru nasledi njegov sin Blagoje, koji je ovde rođen, ovde odrastao, kojeg smo svi upoznali, pa verujemo da će u svemu biti pravi naslednik njegovog oca, izuzetno cenjenog i omiljenog ne samo u našem kraju – kaže Žiko Đoković, zvani Đavo, inače poznati stolar iz Lađevaca.

To, kako i Đavo brani popa izazvalo je pomalo smeha među učesnicima protesta, ali su nam odmah napomenuli da nije prilika za šalu već je situacija stvarno ozbiljna. Jer, kako su nam dalje okupljeni ispred crkve objašnjavali, Petar Gavrilović je bio „sveštenik i prijatelj i komšija“.

Bio je graditelj, radio na rekonstrukciji crkve i drugih objekata, narod ga je poštovao, nikada nije imao cenu za bilo koji obred, a za brojnu sirotinju nebrojano puta je služio besplatno…

Jednostavno, on je sveštenik legenda i simbol ovog kraja. Na svadbi njegovih sinova okupilo se više od hiljadu zvanica. Tako je bilo sve četiri decenije od kada je Petar ovde došao iz rodne Gornje Crnišave kod Trstenika, a verujemo tako je učio i tog njegovog sina Blagoja i zato mi njega hoćemo za novog popa, složno nam je govorilo više sagovornika na ovom skupu.

Sam Blagoje ne želi da o protestu i zahtevima meštana govori za medije, osim što nam je ukratko kazao „srećan sam što sam dobio prvu parohiju i spreman sam da ukazano poverenje vladike opravdam“.

Njegovi nesuđeni parohijani ipak tvrde da će biti istrajni, da čekaju odgovor od vladike, iako su svesni da su ovakve odluke isključivo u nadležnosti episkopa, a da crkvene vlasti peticije ne priznaju…

Autor: Miroljub Dugalić

Foto B. Tošović

Izvor: “Politika” (http://www.politika.rs/scc/clanak/360938/I-Davo-u-protestu-zbog-omiljenog-popa)