Šteta od poplava skoro petina budžeta Kraljeva

21. jul 2020.

Vlada Srbije usvojila je program obnove za objekte stanovanja, pa će i oko 300 vlasnika porodičnih objekata u više kategorija u Kraljevu dobiti obeštećenja od 120.000 do 500.000 dinara, dok je ukupna šteta procenjena na 921 milion dinara

Na današnjoj sednici Gradskog veća u Kraljevu usvojen je izveštaj o proceni štete od ovogodišnjih poplava koje su zadesile Kraljevo u junu ove godine.

Ukupan iznos štete u oblasti infrastrukture, privrede, poljoprivrede, oblasti stanovanja i štete koja je nastala na vodotokovima prvog i drugog reda iznosi 921.000.000 dinara.

S obzirom na to da se radi o iznosu sredstava koji prevazilazi iznos od 10 procenata prihoda budžeta grada Kraljeva za 2020. godinu, stekli su se uslovi za proglašenje stanja elementarne nepogode. Vlada Republike Srbije je na području više od 30 jedinica lokalne samouprave, pa i grada Kraljeva, proglasila ovo stanje, tako da će svi građani koji su pretrpeli štete na svojim stambenim objektima dobiti pomoć od Vlade Srbije  ocenio je posle sednice Gradskog veća gradonačelnik Kraljeva dr Predrag terzić.

Za prvu kategoriju oštećenja dobiće 120.000 dinara, za drugu 200.000 dinara, za treću 250.000, za četvrtu 350.000 dinara, za petu 600.000 dinara, a na teritoriji grada Kraljeva nema objekata koji su u potpunosti uništeni i koji neće moći da budu rekonstruisani (koji bi  bili svrstani u šestu kategoriju oštećenja.

Tokom prethodne godine neki građani Kraljeva nisu mogli da dokažu vlasništvo nad objektom odnosno vlasništvo nad zemljištem gde je izgrađen određeni stambeni objekat, pa će lokalna samouprava sve zahteve proslediti Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima u nadi da će  biti pronađena rešenja koja će biti u korist svih građana Kraljeva.