Nova šansa za projekte stambenih zajednica u Kraljevu

27. jul 2020.

Po ranijem javnom pozivu sredstva za investicione projekte dobilo je devet stambenih zajednica u Kraljevu, a šansa za ostale je novi konkurs koji se završava 19. avgusta

Gradski većnici u Kraljevu danas su usvojili dokument o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje investicionih projekata stambenih zajednica koje su ispunile kriterijume za dodelu ovih sredstava po ranije raspisanom javnom pozivu. Sve stambene zajednice na teritoriji grada Kraljeva imale su mogućnost da konkurišu za sredstva, a na konkurs se prijavilo 17. Devet je od grada dobilo sredstva, a osam prijava je odbačeno (sedam koje su bile neblagovremene, a jedna kao neosnovana). Neraspoređeno je ostalo 5,2 miliona dinara, pa je Gradsko veće donelo odluku da ponovo raspiše konkurs, a poslednji dan za prijavu na njega biće 19. avgust. Tako je odlučeno zbog toga što je određeni broj stambenih zajednica u Kraljevu predao zahteve posle roka koji je bio predviđen konkursom.

Sedam stambenih zajednica imale su pripremljenu projektno-tehničku dokumentaciju i dovoljno sredstava na svojim računima. Neke od tih stambenih zajednica su, pored sredstva koja su prikupili stanari, uzele i određene kredite kako bi ispunile iznos od 50 procenata ukupne investicije. Iz tog razloga smo odlučili da ponovimo konkurs, da sva sredstva koja su opredeljena za stambene zajednice budu ove godine i utrošena – pojasnio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

On ocenjuje da će, po završetku konkursa biti sasvim dovoljno vremena da se u toku ove građevinske sezone završe radovi i da grad do 30. novembra isplati svoj deo sredstava za svaki od ovih projekata. Terzić je dodai da će lokalna samouprava i ubuduće nastaviti da obezbeđuje sredstva kako bi sve stambene zajednice na teritoriji Kraljeva mogle da konkurišu i da svoje zgrade rekonstruišu u skladu sa principima energetske efikasnosti.