NASTAVAK OBILASKA PRIVREDNIKA

18. avgust 2016.

“Grad može i treba da pomogne privrednicima, infrastrukturom i lobiranjem kod državnih organa”, ocenjeno tokom posete gradonačelnika Kraljeva “Kotlenik prometu”

“Kotlenik promet” važan je ne samo za privredu Kraljeva, već i za celokupnu Zapadnu Srbiju, jer je ovo jedina firma ovog tipa koja u potpunosti ima zaokružen proces – od malih prasića i teladi do konačne proizvodnje mesa i mesnih prerađevina“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić nakon obilaska renomiranog privatnog preduzeća koje ima sopstvenu sirovinsku bazu, sopstvenu klanicu i preradu mesa i sopstvenu maloprodajnu mrežu – odnosno zaokružen proces proizvodnje, prerade i prodaje.

Gradonačelnik je, najpre, sa direktorom Milomirom Tošovićem i njegovim saradnicima, obišao farmu svinja „Kotlenik-prometa“ u selu Obrva, a zatim i pogon za proizvodnju svežeg mesa i proizvoda od mesa u Gornjim Lađevcima. Grad Kraljevo će svojim privrednicima, ukoliko je u mogućnosti, pomagati jer, kako je istakao, Srbija je bila, jeste i treba da ostane poljoprivredna zemlja.

„Razgovarali smo o nekim infrastrukturnim problemima koji će biti rešeni već tokom ove godine. U budućnosti, ova firma će imati podršku kako grada, tako i Republike, a nadam se da ćemo i mi biti zadovoljni, jer ćemo i naša deca i mi, jesti meso i mesne prerađevine koji su kvalitetni i zdravi i nećemo imati sumnje u poreklo i kvalitet onoga što konzumiramo. Na prvom mestu razgovarali smo o presvlačenju dela puta kojim smo dolazili. To će već biti predviđeno rebalansom budžeta koji će uskoro biti usvojen na sednici Skupštine grada“, rekao je gradonačelnik, dodavši da će o problemu čišćenja puteva u zimskom periodu pričati kada za to dođe vreme.

Direktor firme Milomir Tošović, koji je zajedno sa bratom porodično nastavio posao koji je njihov otac Slaviša, poznati „gazda Čugo“, započeo 1990. godine, smatra da je gradonačelnikov obilazak privrednika lepa praksa.. Kako je istakao, grad može i treba da pomogne privrednicima, pre svega tu gde žive, infrastrukturom, pozitivnim lobiranjem kod državnih organa, u Ministarstvu poljoprivrede, čak i pozajmicama, da se prevaziđe teška situacija, jer se ne odriče tako lako nečega teško i dugo sticanog, uz to vrlo kvalitetno proizvedenog. Kako je rekao, štete koje su pretrpeli usled sušne 2013. godine, bitno su se odrazile na poslovanje i odražavaju se i danas budući da se veoma teško uspostavlja likvidnost.

Sekretar Regionalne privredne komore Kraljevo Zvonko Tufegdžić, koji je takođe bio u obilasku „Kotlenik-prometa“, smatra da je vrlo ozbiljno i kvalitetno da nova lokalna samouprava prvi kontakt i prve informacije traži od onih koji stvaraju i pune budžet grada.

„Mislim da slušajući njih kroz probleme koji su na terenu može uspešnije da se razvija privreda, a samim tim i budžet grada će se bolje puniti, i na taj način će moći više da se uradi ne samo u infrastrukturi, nego i drugim sadržajima, kako na selu, tako i u gradu, gde će stanovništvo imati bolje uslove života, ali će se omogućiti firmama da mogu više da zapošljavaju“, rekao je Tufegdžić.

Tekst i foto: www.kraljevo.org