LEKARI ZA TEZGOM UMESTO U ORDINACIJI

25. avgust 2016.

Opštoj bolnici “Studenica” u Kraljevu fali 12 lekara specijalista i 25 medicinskih sestara

Na tržištu rada u Kraljevu na posao čeka 55 lekara i čak oko tri stotine medicinskih sestara. Do radnog mesta doktori čekaju po sedam, osam godina a medicinske sestre znatno duže. Zato se čak i lekari mogu sresti za tezgama u prodavnicama ili čak na pijaci. Neki su izgubili nadu da će jednog dana služiti pacijentima umesto kupcima.

A situacija je gotovo paradoksalna – u ovdašnjoj opštoj bolnici trenutno nedostaje 12 lekara specijalista i 25 medicinskih sestra. – Uzrok tome je nerazumna politika resornog ministarstva još u vreme ministra Tomice Milosavljevića. Bilo je ograničenja zapošljavanja i izdvajanja novca za specijalizacije, pa zbog tih propusta mi sada ispaštamo. Ovo je opšta bolnica, u njoj trenutno radi 187 lekara specijalista, a upražnjeno je 12 takvih radnih mesta. Strahujemo od još teže situacije, jer je sve učestaliji odlazak naših lekara, zbog prirodnih razloga, odlaska u privatni sektor ili u inostranstvo. Posebno je povećan broj odlazaka medicinskih sestara u zemlje Zapadne Evrope. Nedavno smo, doduše, primili na određeno vreme šest lekara opšte prakse, ali su oni samo pomoć specijalistima. Zbog ovakve situacije još ne trpe pacijenti, ali su jako oterećeni naši lekari, posebno na odeljenjima pulmologije, ortopedije, hirurgije… – objašnjava dr Zoran Mrvić, direktor kraljevačke bolnice.

O takvoj opterećenosti govorio nam je i dr Dragiša Kostić, načelnik odeljenja ortopedije: – Na ovom odeljenju operišu samo tri lekara, a liste čekanja nisu preduge samo zbog naše dobre organizacije i rada koji je višestruko obimniji od proseka u Srbiji. Primera radi, obavim čak sedam, osam puta više operacija kukova godišnje nego kolega u nekoj drugoj sličnoj ustanovi u Srbiji, a po nekim podacima čak i znatno više od većine ortopeda u Americi. Ta opterećenost lekara u ovoj bolnici nekako mora da se razreši.

U tom smislu direktor Mrvić nam još saopštava da je u ovoj bolnici nedavno primljeno šest lekara opšte prakse, ali na određeno vreme i oni su samo pomoć specijalistima… – Istina, uz razumevanje predstavnika sadašnjeg ministarstva imamo odobrenje za prijem još pet lekara na neodređeno vreme koje iz takvog radnog statusa možemo poslati i na specijalizaciju. Slično odobrenje imamo i za prijem 15 medicinskih sestara, ali tu se isprečila još jedna nevolja. Uprkos tom odobrenju ministarstva, prethodno moramo razrešiti i višak ukupno zaposlenih koji proizilazi prema važećoj uredbi Vlade Srbije o ograničenju zapošljavanja – ističe Mrvić.

On smatra da je do tog viška došlo zbog ranije politike prijema radnika u ovoj ustanovi, i to uglavnom nemedicinskog osoblja. Tako od 1.068 ukupno zaposlenih sada je njih 15 višak. Istina, nekim čudom taj koeficijent mogućeg broja ukupno zaposlenih je niži ovde nego u drugim sličnim bolnicama… – Imamo dogovor sa nadležnima u ministarstvu da se to ispravi i taj problem otkloni, bez otpuštanja. Onda ćemo raspisati konkurs za lekare, a tačno je da na tržištu rada nema gotovih specijalista. No, nismo ih ni tražili, a kada to uradimo doznaćemo da li možda neko želi da iz drugih krajeva Srbije pređe na rad u ovu bolnicu. Rešićemo, uglavnom, ovaj nedostatak lekara, ali to ne može odmah, pa kolege i ja moramo i taj teret nečije loše politike u ovoj oblasti podnositi bar još tri, četiri godine – kaže direktor kraljevačke bolnice.

Autor: Miriljub Dugalić

izvoir: Politika Online (http://www.politika.rs/sr/clanak/362182/Lekari-za-tezgom-umesto-u-ordinaciji)