ARSIĆ: POPRAVITE MAMOGRAF

Kraljevo, 25. februar 2016.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja Help plus tvrdi da apel nije trebalo da izazove ljutnju odgovornih, već da probudi savest odgovornih

Tvrdnje da mamograf ne radi od avgusta 2013. godine zasnovane su na izjavama veceg broja naših sugradjanki, koje su dobile uput za mamografski pregled u tom periodu, a nisu mogle da ga obave, kaže u svom saopštenju Dragan Arsić, predsednik UO udruženja “Help plus”. Apel, dodaje on, nije trebalo da izazove ljutnju odgovornih u Opštoj bolnici Kraljevo, već da probudi savest svih u lancu odgovornih, do Ministarstva zdravlja:

“Još je gora činjenica ako je u tom periodu aparat bio ispravan, kako se nemušto  pravdaju nadlezni u Opštoj bolnici, jer su rezultati o broju pregleda od 2014. do. 2016. godine porazni, ako se uporede sa rezultatima projekta “Srbija protiv raka” od 2009. do 2011. godine, kada je korišćen analogni mamograf”.

Upravo te rezultate, republička stručna komisija ocenila je kao najbolje u Srbiji, pa je na osnovu toga donacija Japanske Vlade 2011. godine pripala Zdravstvenom centru Studenica, a Kraljevo bilo prvi grad koji je posle Beograda imalo pokretni digitalni mamograf, čijom nabavkom je urađeno više od 3.600 pregleda”, tvrdi Arsić.