DARIO FO: „PAPINA KĆI“, Laguna, 2016

uređuje Dragan Bajović

Romanom Papina kći lik Lukrecije Bordžije na scenu izlazi sa ulogom bitno drugačijom od one koju su joj davali brojni drugi umetnici koje je inspirisala. Fo je predstavlja kao žrtvu intriga čije su konce vukli njeni otac i brat

Spoj biografije, istorijskog i političkog romana s uplivom komedije del’arte prvi roman nobelovca Daria Foa čini žanrovski vrlo autentičnim. Dramski naboj, izuzetna sceničnost i dinamika zbivanja stvaraju iluziju da se kontroverzne  igre Bordžija odvijaju tu, pred našim očima, dok se istovremeno, vrlo vešto, sa ironične distance, čitaocu daje jasna slika onog što je nisko i prljavo u savremenom društvu.

Romanom Papina kći lik Lukrecije Bordžije na scenu izlazi sa ulogom bitno drugačijom od one koju su joj davali brojni drugi umetnici koje je inspirisala. Fo je predstavlja kao žrtvu intriga čije su konce vukli njeni otac i brat, a sa druge strane kao samosvesnu, jaku ženu koja se borila da se izdigne iznad poročnosti onih koji su joj najbliži. Sa velikom naklonošću iscrtava konture njenog lika, i trudi se da istakne njenu humanost, istrajnost u borbi za dostojanstven život, posvećenost umetnosti, prvenstveno poeziji i pozorištu, koje ne štedi Bordžije dok prikazuje njihovo sladostrašće, razvrat, nepotizam, beskrupuloznost.

Kuriozitet je da se na stranicama knjige nalaze crteži pisca, koji tako daje vizuelni identitet svom delu. Porteti likova koji izlaze na scenu ovog romana, ilustracije ključnih dijaloga, svakako deluju sugestivno na čitaoca. Naslovi poglavlja, duhoviti i ironični, jasno markiraju poruku koju pisac šalje. Jer nije nešto trulo samo u državi Danskoj.

Nena Milojković

“Lagunina” Knjižara “Branko Ćopić”, Kraljevo

 

O piscu:

Dario Fo (Sanđano, 24. mart 1926) je italijanski dramski pisac, režiser, glumac i satiričar, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1997. godine. Njegov dramski rad koristi metode renesansne komedije del’ arte. Delo Darija Foa obeleženo je kritikom organizovanog kriminala, političke korupcije, političkih ubistava, većine doktrina katoličke crkve i sukoba na Bliskom istoku.