VRNJAČKA BANJA ZA VEČNU MLADOST

17. septembar 2016.

Glumica Dušanka Stojanović – Glid u “Merkuru”:„Banja me uvek inspiriše da se barem jedne loše navike oslobodim ili makar steknem jednu novu dobru naviku“

Dušanka Stojanović – Glid, jedna od najeminentnijih domaćih pozorišnih i TV glumica, provela je nekoliko dana u “Merkuru”, uživajući u sadržajima Spa centra ,,Rimski Izvor“.

Velnes centar koji Vrnjačka Banja ima je jedan od najstarijih, a da to mnogi ni ne znaju. Moda sa spa centrima od skoro je jako populistička, a u stvari su sve kulture stare civilizacije od Egipta i starih Grka uz pomoć termomineralnih voda održavale večnu mladost – izjavila je Dušanka.

Za Vrnjačku Banju vežu je lepe uspomene još od najranijeg detinjstva, budući da je deo njene porodice između dva rata došao da živi upravo u Banju.

Osećaj bezbrižnosti u Vrnjačkoj Banji, rečica i staza koja je naizgled bezgranična, moja su omiljena mesta. Odlazak u staru crkvu je svaki put fantastičan, posebno zato što put vodi preko scene gde se održavaju bioskopske projekcije. Divna je i šuma koja se pruža iznad pijace, kao i sama pijaca koju obožavam. Volim te silne mostiće koji povezuju povezuju dve strane banje. Ljudi su jako prijatni. Uvek kupim neku knjigu na štandovima koji se nalaze na šetalištu. Banja me uvek inspiriše da se barem jedne loše navike oslobodim ili makar da steknem neku novu dobru naviku. Tako je oduvek – kaže Dušanka.

Ona je glumica koju karakteriše neverovatna moć transformacije i jake emocije kada su uloge u pitanju. Iako je možemo gledati u brojnim pozorišnim izvedbama i televizijskim ostvarenjima, publika je najviše pamti po ulogama u serijama. Pozorište je, ipak, kod nje najaktuelnuje:

– U oktobru me čeka rad na predstavi Danila Kiša pod nazivom „Elektra“, i obzirom da nikada profesionalno nisam radila antiku, tom žanru se sada jako radujem. Imam veliki repertoar koji je uglavnom dramski, komedija kao da me mimoilazi, ali na neke stvari naprosto ne možemo da utičemo.

Njeni planovi za budućnost, imaju veze sa Vrnjačkom Banjom.

– Ženske uloge su namenjene ili da budu majke glavnog junaka, ili devojke glavnog junaka. Scenario za film o ženama, pravim ženama, sa njihovim emotivnim, mentalnim, psihološkim i svim drugim stanjima, o stasavanju žene u nekom punom smislu te reči, mi još uvek nemamo, pa sam ga ja napisala – kaže Dušanka.

Drži je nada da će tu priča realizovati.

– Sa filmom to ide vrlo sporo, ali se nadam da će upravo u Vrnjačkoj Banji, na Festivalu filmskog scenarija, biti prikazan taj film koji se zove „Tri sestre iz Prizrenske 9“, koji ima 19 raskošnih, sočnih ženskih uloga – poručila je šarmantna glumica.