ZA KOGA ĆE BITI POSLA?

Kraljevo, 29. maj 2016.

Mere aktivne politike zapošljavanja i aktuelni javni pozivi predstavljeni poslodavcima

Lokalno tržište rada vapi za boljim rešenjima, pre svega za zapošljavanje teže zaposlivih katergorija, uz istovremeno omogućavanje da poslodavci dobiju profit. Javne pozive za uključivanje u mere aktivne politike zapošljavanja nezaposlenih lica, Nacionalna služba zapošljavanja (NSZ) raspisala je 17. februara. Oni su, uglavnom, usmereni na poslodavce i na nezaposlena lica, zbog čega je filijala NSZ u Kraljevu u saradnji sa lokalnom samoupravom, danas promovisala javne pozive. Prema rečima Snežane Prelić, direltorke filijale u Kraljevu, ideja je da se na ovaj način omogući da bude podnet što veći broj zahteva, kako bi kvalitet izabranih bio što viši.

Prioritet će, u skladu sa Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja za ovu godinu imati teže zapošljive kategorije, odnosno mlađi od 30 i stariji od 50 godina, tehnološki viškovi, lica sa niskim kvalifikacijama ili bez njih, zatim i dugorično nezaposlene osobe, odnosno oni koji na zaposlenje čekaju duže od 12 meseci, osobe sa invailditetom i pripadnici romske populacije.

„Javni pozivi za organizovanje i sprovođenje javnih radova traju do 18. marta, a oni za dodelu subvencija nezaposlenih lica za samozapošljavanje do 18. aprila“, precizirala je Prelić.

Svi ostali javni radovi trajaće do 30. novembra, odnosno dok opredeljene kvote ne budu utrošene.

U evidenciji NSZ, među osetljivim i teže zaposlivim kategorije, pripadnica ženskog pola uvek ima više,  a u ovoj kategoriji brojna su i lica sa ruralnog područja, povratnici po sporazumu o readmisiji, deca iz hraniteljskih porodica.

Na nivou republike ove godine biće izdvojeno dve milijarde i 880 miliona dinara iz budžeta i oko 550 miliona dinara iz budžetskog Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Za ovu namenu prošle godine kod nas je izdvojeno oko 130 miliona dinara, što je iznos koji je opredeljen ne samo iz republičkog budžeta, nego i iz lokalnih samouprava Kraljevo, Raška i Vrnjačka Banja, a u finansijske mere bilo je uključeno više od 300 lica.

Prema rečima gradonačelnika Tomislava Ilića, grad Kraljevo izdvojiće u ove namene 10 miliona dinara, po pet miliona za izvođenje javnih radova koji će biti podrška sprovođenja Zakona o ozakonjenju objekata i za udruživanje sa NSZ. Od tog iznosa, 70 odsto sredstava opredeljeno je za samozapošljavanje u privatnom sektoru, a 30 procenata za stručnu praksu u zdravstvenim, socijalnim i školskim ustanovama.

 

U teoriji, sve lepo zvuči, ali – javna je tajna da je čak i za ovu vrstu posla u Srbiji danas neophodno da posedujete partijsku knjižicu i da se spiskovi onih koji će biti upućeni na javne radove overavaju stranačkim dogovorima. Ovo pitanje na jednoj od poslednjihj sednica skupštine u starom sazivu pokrenuo je predsednik lokalne stranke Pokret za Kraljevo Ljubiša Jovašević, koji je tražio odgovore na pitanja šta veliki broj zaposlenih na javnim radovima radi u javnim preduzećima i ustanovama u kojima ni za zaposlene nema dovoljno posla, a ponekad čak ni stolova i stolica samo za sedenje tokom radnog vremena. 

Ovaj tekst deo je projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Kraljeva: stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva