„NEKI NE VIDE DALJE OD DUBINE SVOG DŽEPA“

29. februar 2016.

Zašto u udruženju građana „SOS za Kraljevo“ tvrde da će Kraljevo, ako ovako nastavi, uskoro biti grad penzionera sa novim grobljima?

U Kraljevu ima mnogo nezadovoljnih, a većina su samo posmatrači i kritizeri, pa smo došli na ideju da ih pozovemo, ne bismo li ih motivisali da počnu da vode brigu o svom gradu, kaže za portal Krug Hadži Momir Bakraćević, jedan od idejnih osnivača udruženja građana „SOS za Kraljevo“, koje je večeras predstavilo svoj program građanima Kraljeva u skupštinskoj Sali zgrade Gradske uprave.

Ideja nam je da se bavimo samo „krugom dvojke“, dodao je, navodeći da iskreno priznaju da, kao neko ko će najverovatnije nastupiti na predstojećim lokalnim izborima, nisu zainteresovani za rešavanje problema seoskih zajednica.

„Interesuje nas da u pristojno stanje vratimo objekte Zadužbina, Šah klub, restoran Jugoslavija, da vratimo konkurse kao načine odabira najboljih, da kasnije organizujemo i samodoprinos i da svi mesečno dajemo po jedan evro u Fond za lečenje dece obolele od teških bolesti“, precizirao je ideje udruženja Bakračević.

SOS za Kraljevo će, najavio je on, pratiti partiju koja bude imala pametna rešenja, bez obzira kako se ona zvala, a želja im je da sva udruženja građana, indirektno, stave pod istu kapu. Pre nekoliko godina postojala je slična ideja, a na večerašnje događanje bili su pozvani i predstavnici udruženja „Otpisani 2014“ i Udruženja starosedelaca Kraljeva, ali se niko od njih nije pojavio.

„Ići ćemo na izbore, jer nam je odborničko mesto potrebno kako bismo sa govornice mogli da uslovljavamo, da nekada nešto objavimo, predložimo, jer bez toga nema političke borbe“, smatra Bakračević.

Osnivači udruženja građana „SOS za Kraljevo“ su, uz Bakračevića i profesionalni glumac u penziji Mile Nedeljković i Tatjana Šijački, koja će biti predsednik udruženja.

„Izgubili smo grad, a oni koji misle da su ga dobili – ne vide gde nam je, i naše, i njihovo grlo“, rekao je pozdravljajući nekoliko desetina Kraljevčana u publici Mile Nedeljković.

On je ocenio da „kraljevačke kadije i ne obraćaju pažnju na muk naroda i na nedostatak ikakvog napretka“.

„Izbori su prilika i mera, zato se okupljamo, jer nema izlaza sa ljudima koji ne vide dalje od dubine svog džepa“, poručio je Nedeljković, dodajući da SOS za Kraljevo traži sugrađane „lavove, obrazovane, radne i hrabre, koji mogu i žele da stvore uslove za život i u gradu, i na selu, jer je samo to put kojim se pobeđuju propast i beda“.

Nedeljković je pozvao Kraljevčane da im se pridruže porukom: „Širite ovu ideju, ma kako vam to dosadno bilo, jer će, ako se ne izborimo protiv propasti, Kraljevo biti grad penzionera sa novim grobljima“.

Večerašnje okupljanje pratila je izložba fotografija u holu ispred Kluba odbornika, koja prikazuje u kakvom stanju se danas nalaze neki od  reprezentativnih objekata, koji su u prošlosti bili simbol Kraljeva.