ZA DAN BEZ IZDUVNIH GASOVA

20. septembar 2016.

Evropska nedelja mobilnosti traje čitave sedmice, a centralni dan u Kraljevu biće četvrtak, kada će u ulici zatvorenoj za saobraćaj biti promovisani zdraviji stilovi života i štednje energije

Manifestacija „Evropska nedelja mobilnosti“ svake godine se od 16. do 22. septembra organizuje i sprovodi u Evropi. U Srbiji je ova akcija u prethodnom periodu organizovana u više od 70 gradova. Ove godine je poseban naglasak na akcijama kojima se ukazuje na korišćenje alternativnih načina prevoza kojima se štedi energija, štiti životna sredina i posredno jača ekonomija, pa je tema ovogodišnje kampanje „Inteligentna mobilnost-snažna ekonomija“. Kraljevo će, po preporuci organizatora, u četvrtak 22. septembra od 8.00 a do 14.00, zatvoriti za saobraćaj deo ulice Miloša Velikog, od raskrsnice sa ulicom Hajduk Veljkovom, do raskrsnice sa ulicom Vojvode Putnika. Na pomenutom potezu će od 9.00 do 14.00 časova, biti održane različite zabavno- sportske i kulturne aktivnosti.

Zamenica gradonačelnika Kraljeva Marica Mijajlović je istakla da je grad Kraljevo u avgustu ove godine postao ravnopravni član mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Evropa, čiji je cilj širenje dobre prakse u oblasti održive urbane mobilnosti u gradovima tj. promovisanje tzv. “čistih” prevoza (korišćenje elekttričnih automobila I autobusa), vožnje bicikala ili pešačenja.

Da bi i Kraljevo moglo da konkuriše za sredstva iz predpristupnih EU fondova, neophodno je da lokalna samouprava, kao član ove mreže, uradi plan održive urbane mobilnosti grada, za šta će biti zadužena Komisija sastavljena od stručnjaka iz različitih oblasti.

Dušan Đedović, član organizacionog tima „Evropske nedelje mobilnosti“ zamolio je vlasnike automobila koji su parkirali automobile u ulici koja se zatvara, da pre početka manifestacije izvezu svoje automobile.

Deca iz vrtića u Ulici Miloša Velikog crtaće po kolovozu, mali gimnastičari, karatisti, fudbaleri i stonoteniseri će pokazati svoje umeće, nastupiće orkestar i hor osnovaca, sve njih će animirati glumci kraljevačkog pozorišta, učestvovaće i nešto stariji sposrtisti, učenici srednje Saobraćajne škole deliće flajere

Tekst i foto: www.kraljevo.org