POMOĆ ZA LUKU

28. septembar 2016.

Na Vaskršnjem dečjem saboru prikupljena sredstva za danas uručeno ortopedsko pomagalo-stolicu „Bayo”, učeniku sedmog razreda škole “Ivo Lola Ribar”

„Lepota života i jeste u davanju, a ne u besomučnom uzimanju i akumuliranju bogatstva“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić prilikom posete Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Ivo Lola Ribar“, gde je, zahvaljujući humanim ljudima, koji su učestvovali u „Vaskršnjem dečjem saboru“, nabavljeno i danas uručeno ortopedsko pomagalo – stolica „Bayo”, učeniku sedmog razreda ove škole Luki Opačiću.

Sredstva za nabavku ovog pomagala prikupljena su u okviru manifestacije koju, treću godinu zaredom, organizuje Udruženje „Kraljevina Srbija“, prodajom vaskršnjih jaja i ukrasa.

„Vaskršnji dečji sabor“, koji ima blagoslov episkopa žičkog Justina, jeste manifestacija kulturno-zabavnog karaktera, zamišljena tako da deca školskog i predškolskog uzrasta prodaju jaja i ukrase koja su išarali, i od prikupljenih sredstava pomognu onima kojima je to potrebno. Ove godine prikupljena sredstva su namenjena kupovini ortopedskih kolica, vrednosti oko 87.000 dinara. Prema rečima Milana Aleksića, iz Udruženja „Kraljevina Srbija“, pored dece odnosno roditelja, bilo je i mnogo građana koji su obišli štandove „Sabora“, kao i socijalno odgovornih preduzeća koja su uplatila sredstva za ostvarivanje ovog projekta.

Kako ističe direktorka Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Ivo Lola Ribar“ Marijana Mionić, iako deca sa telesnim invaliditetom često, zbog svojih motoričkih oštećenja, imaju smetnje ne samo u kretanju, nego i u komunikaciji odnosno u govoru, njihove sposobnosti su mnogo veće nego što izgledaju. Nabavka pomagala ove vrste će znatno uticati na poboljšanje kvaliteta svakodnevnog života dvanaestogodišnjeg Luke.

„Nadam se da će slične aktivnosti biti realizovane i u narednom periodu i za drugu decu, druge učenike ove škole, i da ćemo se naći sličnim povodima ovde“, poručila je direktorka.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je sa članicom Gradskog veća Gordanom Stojković prisustvovao uručenju, smatra da je veoma značajno da postoje udruženja građana koja svojim humanitarnim radom nastoje da pomognu onima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, koji imaju potrebe koje su drugačije od većine stanovnika, i što znaju da, uz pomoć pomagala koje bi donirali, naši mladi sugrađani, učenici ove škole, mogu da pokažu da je stepen njihovih motoričkih sposobnosti veći nego što mislimo.

„Drago mi je što je Udruženje „Kraljevina Srbija“, uz blagoslov NJegovog preosveštenstva episkopa žičkog Justina, u saradnji sa gradom i privrednim subjektima u ovom gradu, obezbedilo sredstva za kupovinu ortopedskih kolica. Nadam se da će u budućnosti veći broj udruženja građana pokazati svoj aktivizam kako bi pomogli i bili društveno odgovorni. Nadam se i da će veći broj privrednih subjekata, pogotovu onih koji uspešno posluju, naći za shodno ne da kupuju skupe džipove i automobile za svoje direktore, ne da opremaju kabinete da budu previše luksuzni, nego da novac doniraju tamo gde je najpotrebnije. Potrebno je donirati novac i ovoj deci i našim sugrađanima koji teško žive. Mislim da ćemo ovu lekciju dobro da shvatimo i da razumemo da, pored nas, žive i neki drugi ljudi, koji su na prvom mestu ljudi, a koji imaju potrebe koje mi koji imamo više ili možemo više, treba da razumemo i da pomognemo“, poručio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić prilikom posete Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Ivo Lola Ribar“. 

Tekst i foto:  www.kraljevo.org

 

 

 

 

.