NE BOJTE SE, SAMO VERUJTE

2. oktobar 2016.

Žene se ne plaše pregleda, one imaju strah od onoga što se dešava posle, a tu institucije treba da odrade svoj deo posla, poručili u Kraljevu organizatori karavana “Daj pedalu raku”

Juče sam proslavila 49. rođendan i deset godina borbe sa karcinomom dojke. Mogla sam to vreme da potrošim na tamnu stranu bolesti, a ja sam se sa njom suočila, dala joj ime i izborila se sa njom – poručila je danas u Kraljevu ponosno Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra “Milica” iz Vrnjačke Banje, šaljući motivacionu poruku svima koji se danas bore sa tom bolešću.

Ovo udruženje, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u saradnji sa lokalnim samoupravama i zdravstvenim institucijama, drugu godinu zaredom organizvalo je kampanje “Daj pedalu raku”, koji je danas posetio I Kraljevo. Ovaj karavan na svom putu povezuje velike centre Beograd i Kragujevac sa Kraljevom, Čačkom, Užicem i opštinom Vrnjačka Banja.

Na Trgu srpskih ratnika članove karavana sačekali su predstavnici lokalne samouprave, Zavoda za javno zdravlje i sportisti, a na ulazu u grad, kod kasarne u Jarčujku – članovi biciklističkog kluba “Čiker“ i moto-kluba „Kings“ sa kojima su zajedno, Omladinskom ulicom, došli do Trga.

Prema rečima Vesne Bondžić, organizatori ovom akcijom žele da skrenu pažnju javnosti na unutrašnjost Srbije i na probleme koje pacijenti koji se bore sa karcinomom, imaju zbog nedostatka organizovanog skrininga i prevencije.

Osim toga, skrećemo pažnju i na sport, jer je trodnevni karavan u svakom gradu kroz koji je karavan prošao imao promociju sportskih aktivnosti i zdravih stilova života – pojasnila je Bondžić.

Ona je dodala da se žene obolele od karcinoma dojke ne plaše skrining pregleda, već da imaju strah od onoga što se dešava posle, a tu institucije treba da odrade svoj deo posla. To podrazumeva skrining preglede da bi rak bio otkriven u početnoj fazi, jer je tada borba sa karcinomom izvesnija.

Odazovite se skrining pregledu, iskoristite šansu koju smo dobili zbog postojanja ultrazvučnih aparata i mamografa, imajte kulturu odlaska na redovne preglede i ne bojte se, samo verujte – poručila je Bondžić.

Učesnike karavana pozdravila je u ime lokalne samouprave većnica Gordana Stojković, napominjući da je Kraljevo uvek bilo dobar domaćin svima, a posebno onima koji su, poput današnjeg karavana, sa humanom idejom krenuli kroz celu Srbiju.

Posle programa na Trgu, predstavnici karavana obišli su Onkološki dispanzer Opšte bolnice „Studenica“ Kraljevo gde su donirali posteljine u ljubičastoj boji i slike sa motivacionim porukama za deo u kome se prima terapija.