ŠTA JE SA IZGRADNJOM BAZENA?

3. oktobar 2016.

Neki tvrde da je u pitanju investicija koja je bila samo predizborna farsa vlasti, a nadležni – da se kapitalni objekti ne grade za kratko vreme i bez problema tokom izvođenja radova

Pre pet i po meseci, na imendan Kraljeva, 19. aprila, na placu pored nove Hale sportova svečano je obeležen početak radova na izgradnji objekta koji bi, kako je tada najavljeno, trebalo da bude završen za tri godine. Skoro pola godine već je prošlo, ali – radova nema Predstavnici opozicije na sednicama gradske skupštine tvrde da je izgradnja zatvorenog bazena bila samo predizborna farsa vlasti, dok neki građani svakodnevno znatiželjno zaviruju iza, u međuvremenu postavljene ograde u Ulici Dušana Popovića, Radova na placu – nema. Zašto, pitali smo nadležne.

Aleksandar Nestorović, vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem (bivša Direkcija za planiranje i izgradnju „Kraljevo“) za portal Krug rekao je da su u pitanju realni problemi koji se javljaju u građevinskoj delatnosti, ali da te probleme javne nabavke ne prepoznaju.

Prema rečima Nestorovića, tokom izvođenja radova, kad je krenulo nasipanje zemlje, konstatovano je da je zemljište na kojem objekat treba da bude izgrađen izuzetno loše i da ne dozvoljava postizanje potrebnog modusa „stišljivosti“.

Morali smo da zaustavimo radove, da bismo videli na koji način to jesenas možemo da saniramo, kako bismo na proleće mogli da nastavimo radove – pojašnjava Nestorović.

Prema njegovim rečima, od radova je, osim kopanja, bilo planirano nasipanje sloja šljunka i postavljanje hidroizolacije.

Prilikom naspianja šljunka, na jednom delu se pojavilo puno peska, zbog čega će morati da se radi kompletna zamena tog sloja. Da bi se to odradilo, treba sprovesti javnu nabavku, a to je proces, jer obezbeđivanje zbijenosti ploče ne trpi improvizacije. Zemlju ćemo, definitivno morati da menjamo – kaže Nestorović.

On dodaje kako trenutno čekaju da geomehanničar, koji je radio analize za taj potez prilikom izgradnje sportske hale u blizini, da ispita zemljište i njegove savete koliko će zemljišta u dubini morati da bude zamenjeno.

Sve je, sigurno, moglo da ide znatno brže, jer je izvođač ranije trebalo da nam prjavi probleme, da ne uđemo u zimu i završetak sezone građevinskih radova – priznaje Nestorović, ali i dodaje da je u pitanju izgradnja jako značajnog objekta koji se ne pravi za kratko vreme.

Da podsetimo, kamen temeljac su 19. aprila ove godine položili tadašnji gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, načelnik Raškog okruga Nebojša Simović, tada direktorka Direkcije za planiranje i izgradnju Marica Mijajlović, koja je sada zamenik gradonačelnika i narodni (SNS) poslanik skupštine u prethodnom sazivu Zoran Babić

Tada je najavljeno da je u pitanju početna faza izgradnje zatvorenog bazena, koja se realizuje iz kredita vrednog 30 miliona dinara, za koliko se grad zadužio. Za početnu fazu opredeljeno je iz gradskog budžeta oko 15,3 miliona dinara.

Javna nabavka je započeta krajem prošle godine, a početkom marta ove godine potpisan je ugovor sa izvođačem radova, preduzećem „Ratko Mitrović Construction“ iz Čačka.

Ostatak neophodnih sredstava, otprilike dva puta po dva miliona evra očekujemo od Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i urbanizma – pojasnila je Mijajlović, dodajući da je Direkcija dostavila svu neophodnu dokumentaciju, uradila predmere i predračune po fazama.

Prva faza, koja podrazumeva grube radove i okrovljavanje objekta koštaće oko 290 miliona dinara, a kompletna investicija sa opremanjem objekta i uređenjem okolnog terena oko 900 miliona dinara.

Zatvoreni bazen sastojaće se, zapravo, iz dva bazena: veći će biti dimenzija 25 puta 33, dubine dva metra, a drugi je za neplivače 25 puta 12,5 metara, dubine od 0,8 do 1,33 metra.

Bruto površina celog objekta je 7.400 kvadrata, a neto 6.900 kvadratnih metara. Objekat će moći da primi oko 450 gledalaca, a ukupan broj ljudi koji može da stane u objekat je oko 650.

Zatvorenom bazenu se nadamo na imendan Kraljeva 2019. godine – poručio je tadašnji gradonačelnik Ilić, a načelnik Raškog okruga Nebojša Simović naveo je da je izgradnja zatvorenog bazena bila obećana mnogo pre početka izborne kampanje, koja je tada bila u toku.

Naslovna fotografija: Mladen Jelić