BEZBEDNOST NA NIVOU

4. oktobar 2016.

Koliko li je električara potrebno da zašrafe novu sijalicu na „zelenom“ za pešake semafora na jednoj od najprometnijih raskrsnica u gradu?

Danima već zeleno svetlo semafora na uglu ulica Vojvode Stepe i Zelena Gora nije vidljivo za pešake. To je jedna od najprometnijih, ako ne i najprometnija raskrsnica u gradu. Koliko li je električara potrebno da zašrafi novu sijalicu? Saobraćajna policija kažnjava one koji krše saobraćajne propise što je, svakako, dobro. Lično sam bio svedok kada su jednu ženu baš na ovom prelazu kaznili sa 5.000 dinara zbog prelaska ulice kada je bilo upaljeno crveno svetlo za pešake.

Policija, znam, ne može da kazni one koji ne menjaju sijalice na semaforima, ali može da podnese izveštaj o stanju na terenu, o sijalicama na semaforima, rupama na putu itd, što verovatno i radi. Ali, putevi tih izveštaja često mogu da budu zakrčeni, pa izveštaji dugo putuju, a kada stignu izgleda da neko vreme niko ne obraća pažnju na njih.

Za to vreme pešaci na ovom semaforu će čekati da se nekoliko puta promeni crveno svetlo kako bi bili sigurni da mogu da pređu ulicu kada na semaforu nije upaljeno ništa.

D. B.