RUDARSKI HLEB SA SEDAM KORA

5. oktobar 2016.

Istraživačko pravo na površinskom kopu “Ibarskih rudnika” u Ušću poseduje kanadska firma, koja se sprema da do proleća izvrši i dodatna bušenja, što daje nadu da bi tada mogla da počne i eksploatacija bornih minerala

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, sa v.d. direktora Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta Aleksandrom Nestorovićem, u pratnji domaćina – direktora Srećka Bondžića, obišao je površinski kop „Ibarskih rudnika“ Tadenje – Progorelica, gde se vrši eksploatacija kamenog uglja.

„Razgovarali smo o mogućnosti restrukturiranja preduzeća i problemima sa kojima se suočavaju. Glavni problem nije plasman proizvoda, jer sve što proizvedu, oni i prodaju „Elektroprivredi Srbije“, najveći deo ovog uglja odlazi u „Termoelektrane Nikola Tesla“ u Obrenovcu. Problem je dopremanje rude jer „Železnice Srbije“ to ne rade u onoj meri u kojoj je neophodno s obzirom na količinu proizvodnje. Nadam se da ćemo te probleme u budućnosti rešavati kako ovolike zalihe ne bi stajale na samom kopu“, izjavio je gradonačelnik dodavši da, ma kolike bile plate rudarima, njihov posao nimalo nije lak, a njihov hleb je „sa sedam kora“.

U ušćanskom kraju, pored „Ibarskih rudnika“, koji su najveći poslodavac u čitavoj oblasti, postoji nekoliko privrednika, tako da nema mnogo nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom, naveo je gradonačelnik.

Kako ističe Bondžić, trenutna mesečna proizvodnja uglja u ovom rudniku kamenog uglja iznosi oko 12.000 tona odnosno planirana godišnja je oko 140.000 tona. Ipak, zbog jako loše isporuke, na dva depoa se nalazi oko 40.000 tona uglja na zalihama.

„Nisu nam to jedine zalihe, ima oko 110-120.000 tona uglja. Problem je isporuka, jer nam je usko grlo železnica. Zbog manjka vagona i lokomotiva, železnica nije u mogućnosti da isporuči mesečno više od 8-9.000 tona. Naše su potrebe za 15.000 tona mesečne isporuke“, kaže direktor „Ibarskih rudnika“, u kojima je zaposleno između 480 i 510 rudara.

Prema njegovim navodima, na ovom kopu je bilo oko 1.500.000 tona uglja. Eksploatacija je predviđena u narednih sedam godina, a za kasnije razmišljaju o novim pogonima, pre svega na eksploataciji bornih minerala i prelazak na eksploataciju uglja u Zapadnomoravski basen u dolini reke Morave.

„Istraživačko pravo poseduje kanadska firma, koja se sprema da izvrši do proleća još neka dodatna bušenja i nadamo se da će tokom naredne godine biti spremna za projektovanje odnosno eksploataciju bornih minerala. Što se strateškog partnera tiče, delimično ćemo rešiti problem sa Kanađanima i eksploatacijom borne rude, a očekuje se reorganizacija Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica. Posle te reorganizacije očekujemo i strateškog partnera za „Ibarske rudnike“, što se tiče ovog dela eksploatacije uglja“, kaže Srećko Bondžić.

Gradonačelnik očekuje da će stanovnici Ušća, u četvorogodišnjem mandatnom periodu, videti poboljšanja u oblasti vodosnabdevanja, kanalizacione mreže, u mogućnosti da dođu do administracije na lakši način.

„Mislim da će današnji razgovori sa privrednicima ovog kraja i direktorom „Ibarskih rudnika“, uz razgovore sa članovima Saveta Mesne zajednice Ušće, dati doprinos tome da neke stvari u Ušću budu rešene. Problemi sa kojima smo upoznati tokom razgovora su rešivi, drugi su, po mom mišljenju, nerealni, ali ćemo u budućnosti rešavati ono što je moguće“, poručio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Tekst i foto: zvanična FB stranica gradionačelnika Kraljeva