FOTOGRAFIJE SLOBODE KOJA TO NIJE

5. oktobar 2016.

U SKC Kragujevac otvorena je izložba fotografija “Zarobljeni u slobodi” Ljubiše Simovića o jedinstvenoj mikrozajednici na rubu Kraljeva, nadomak gradske deponije i azila za pse, u kojoj  je petnaest godina živelo nekoliko porodica

Izložba fotografija “Zarobljeni u slobodi” Ljubiše Simovića “, koja je sinoć otvorena u Studentskom kulturnom centru (SKC) u Kragujevcu,  bila je odlično posećena. O stvaralaštvu ovog  istoričara umetnosti, kustosa i muzejskog savetnika koji je zaposlen u Narodnom muzeju u Kraljevu, govorili su Ivan Arsenijević, urednik likovnog programa u SKC Kragujevac, i Bojana Minović iz Kraljeva, koja se i sama bavi umetničkom fotografijom.

Arsenijević je istakao kako se interesovanje kustosta (aludirajući na Ljubišin poziv) vrlo lako prožima sa interesovanjem umetnika koje može da ga dovede do dvojne pozicije, ustvari jedne skladne sinteze – istoričara umetnosti i stvaraoca.

Bojana Minović je  govorila o jedinstvenoj mikro zajednici na rubu grada Kraljeva, nadomak gradske deponije i azila za pse, u kojoj  je petnaest godina živelo nekoliko porodica, čiju je sumornu životnu priču putem fotografija dočarao Ljubiša Simović.

„O tom malom fenomenu, kultorolški i antropolški gledano, bi moglo mnogo da se priča i ja sam zahvalna što sam osvojila svojom radoznalošću tu privilegiju da im se približim, provodim vreme sa njima i dobijem za uzvrat poverenje i prijateljstvo, ruski čaj, albansku muziku i mnogo novih uvida”, rekla je Minović.

Autor se na kraju zahvalio onima koji su mu tehnički pomogli: Muzeju iz Kraljeva, SKC iz Kragujevca i brojnim prijateljima.  On je predložio da svi uradimo koliko je moguće, jer ćemo tako biti bolji ljudi, kako bi našim romskim sugrađanima, koji se hrabro nose sa ogoromnom diskriminacijom bilo mnogo lakše i bolje.

Izložbu “Zarobljeni su slobodi” u Galeriji SKC u Kragujevcu publika će moći da pogleda sve do 20. oktobra.

                                          D. B.