DVE BANJE, A NIJEDNOG GOSTA

25. oktobar 2016.

Posle brojnih neuspešnih prodaja Mataruške i Bogutovačke banje, imovina je ustupljena državi, nedavno je započet stečaj, ali se meštani i bivši radnici još nadaju dolasku pravog gazde

U slučaju da neki neupućeni prolaznik poveruje putokazima koje je nedavno postavila kraljevačka turistička organizacija i u Mataruškoj Banji, bar zarad kafe, skrene u hotel ,,Termal” zateći će prazan objekat, zarastao u travu. Zapuštenost je ovde očigledna i u drugim objektima, kao i u banjskom parku. Slična je situacija i u Bogutovačkoj Banji, u tamošnjem hotelu ,,Mineral”. Prazni su hoteli i vile u obe banje, a ti objekti kao i banjska kupatila, nekada su pripadali jednoj ustanovi, jednom banjskom lečilištu, a od pre dve godine su u vlasništvu države.

No, propast ovih banja počela je ranije, naročito od kraja devedesetih godina prošlog veka, pa se podržavljenjem imovine pojavila nada da će taj sunovrat biti zaustavljen, ali od toga nije bilo ništa. Tako, u ovim banjama, već tri sezone nema gostiju, osim onih koji se odmaraju u privatnim vilama i, kao što je to slučaj u Bogutovačkoj Banji, nelegalno koriste banjsko kupatilo.

Nema u ovim banjama ni lekara, ni bilo kojeg zaposlenog, jer je svih 89 radnika prihvatilo socijalni program i napustilo posao. Sada, posredstvom suda, ti bivši radnici traže i zaostale plate od oktobra 2012. do jula 2015. godine. A, pre mesec dana Privredni sud u Kraljevu je doneo i rešenje o pokretanju stečaja, na šta se žalila dr Ljiljana Jevtić, doskorašnja v. d. direktora Privrednog društva Mataruška i Bogutovačka banja. Glavni motiv za tu žalbu je još neizgubljena nada da se ove dve banje privatizuju i oporave. Posebno je poslednjih meseci kao potencijalni kupac viđen jedan slovački biznismen, već vlasnik jedne tamošnje banje, pa se veruje da bi on, makar kupovinom imovine iz stečaja, ovde nastavio višedecenijsku delatnost.

Inače, pre podržavljenja, imovina ove dve banje je 15-tak puta nuđena na aukcijsku prodaju. Uslovi za privatizaciju su očigledno bili nerealni, jer je budući kupac, kojeg nikako nije bilo ni na pomolu, morao već da poseduje hotel sa četiri zvezdice i godišnji promet u turizmu od oko tri miliona evra. Kapital lečilišta je procenjivan na 135 miliona dinara, a budućem gazdi nametana je i obaveza investicionog ulaganja od oko dva miliona evra. Za taj novac on je trebalo da dobije dva hotela, četiri vile i objekte lečilišta u Mataruškoj i Bogutovačkoj Banji. Budući vlasnik imao bi i pravo korišćenja lekovitih voda i parkova površine od oko 12 hektara.

Nadaleko je poznato da je lekovita voda Mataruške Banje, s najvećim procentom sumpora u južnoj Evropi (127 miligrama u litru), lečila razne reumatske bolesti, ali je njeno blagotvornom dejstvo dokazano i kod lečenja steriliteta. Bogutovačka Banja poznata je još i kao “banja za živce”, jer se lekovitost njene vode posebno pokazala pri lečenju raznih neuropsihijatrijskih oboljenja.

Decenijama se naglašavalo da, recimo, Mataruška Banja ima vodu nepromenljivog sastava, još od 1898. godine, kada je dr Marko Leko dobio uzorak i utvrdio njenu blagotvornost.

autor: Miroljub Dugalić

izvor: “Politika online” (http://www.politika.rs/scc/clanak/366265/Dve-banje-bez-ijednog-gosta)

Foto: FB stranica Mataruška Banja