HOĆU DA OSTANEM U SRBIJI, HOĆU “DIJALOG”

7. mart 2016.

Studenti žele nove ljude na političkoj sceni i uvažavanje svog glasa

“Ako si pametan – kaži neću” na leđima, a na prednjoj strani majica poruka «Hoću Dijalog», obojila je u narandžasto skup, šetnju i performans studenata ujedinjenih u pokret «Dijalog», koji okuplja studente Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu..

Performans pred Skupštinom Srbije nosio je naziv “Cipele”, koji je simbolizovao obuću onih koji su Srbiju napustili u potrazi za boljim životom. Studenti poručuju starijima od sebe i odgovornima za ovakvo stanje u državi da žele i da se uključe u donošenje političkih odluka.

„Pitaju nas – čiji ste? Vučićevi, Tadićevi, Pajtićevi, a i smo unuci Solunaca, potomci Nemanjini i voždovi, naslednici kneza Miloša. Naša ideologija je Srbija! Nismo deo nijedne političke strukture i ne jurimo fotelje. Vodimo se Braninim stihovima – budimo (dostojni) potomci, da bismo bili (za ponos) preci. Naša dela biće potvrda naših reči“, izjavio je Stanko Debeljaković, jedan od osnivača pokreta, inače student Pravnog fakulteta.

Studenti kroz « Dijalog » opominju da je apatičnost mladih nedopustiva i pozivaju ostale mlade da im se priključe, kako bi zajedno mogli da se izbore za uvažavanje stavova mladih.

Podrku studentima pruža deo njihovih profesora, a tokom trajanja skupa «Dijalog» je dobio oko 500 novih iz svih gradova Srbije. Oko 140.000 mladih ove godine će prvi put dobiti priliku da izađe na izbore. Većina njih želi nove ljude na političkoj sceni, a ne ringišpil na kojem se menjaju politički isluženi kadrovi.

Zvanični podaci ne postoje, ali procenjuje se da godišnje 15 odsto mladih, ili svaki šesti napusti Srbiju. Oko 4.000 njih odlazi sa fakultetskom diplomom, a taj trend našu zemlju je koštao, nezvanične su procene, oko 12 milijardi evra za 20 godina.

foto : FB stranica «Dijalog»