TRI JUBILEJA ZDRAVSTVA

1.novembar 2016.

Dve decenije od otvaranja Hirurške bolnice, 65 godina od izgradnje Internističke bolnice i 120 godina od početka pružanja organizovane zdravstvene zaštite u Kraljevu

Na današnji dan 1996. godine Kraljevo je dobilo modernu Hiruršku bolnicu. U znak sećanja na taj dan, koji je grad na Ibru čekao 20 godina, a kao priznanje arhitekti Mihajlu Dimitriću, koji je bio glavni projektant ovog objekta, na ulazu u Hirurški blok danas je otkrivena ploča sa imenom čoveka koji je u projektovanje kraljevačke bolnice uložio svoje iskustvo znanje stečeno u evropskim državama sa visokim zdravstvenim standardima. Ploču su otkrili direktor bolnice Zoran Mrvić i državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović.

Dimitrić je podsetio da je gradnja objekta započeta 1976. godine, nekoliko puta čak bila dovedena u pitanje i završena dve decenije kasnije.

Volja je bila ogromna, jer su bolnicu želeli svi. I para je bilo na početku, a šta se kasnije dešavalo ne znam, jer sam radio samo svoj posao, imali smo i samodoprinos, jer jedno vreme novca nije bilo, a izgradnja je, verujem, dovršena zahvaljujući kraljevačkom «Kablaru», čiji su radnici radili i kada su znali da nema para, zato što su znali koliko je za Kraljevo ovo značajna stvar. Nisam siguran da bi tako bilo da je radove izvodilo neko preduzeće iz drugog grada – ocenio je Dimitrić

Direktor kraljevačke bolnice Zoran Mrvić naveo je da je u pitanju objekat najlepši dar koji je Dimitrić mogao da ostavi Kraljevu, jer je Hirurški blok ušao u anale srpske arhitekture i građevinarstva, a da je otkrivanje spomen ploče samo jedan od načina da se, tek dve decenije nakon završetka bolnice, projektantu oda i takvo priznanje.

Obično ovakve ploče budu otvorene tek kada neke ljude svi zaborave, a Vi ste imali sreću da to sami uradite – rekao je državni sekretar Mahmutović arhitekti Dimitriću, ocenjujući da ljude koji urade kvalitetne i dobre stvari za građane, za života treba ukazati poštovanje.  

Bolnice su mesta radosti i tuge, u njima počinje život, leče se bolesni i pruža se prva usluga u trenucima kada je najteže. O tome kako je izgledala zdravstvo u našem kraju kroz vekove, tokom današnje svečanosti posvećene obeležavanju tri jubileja kraljevačkog zdravstva, govorila je glavna sestra Opšte bolnice «Studenica» Marija Mijajlović, koja je

Na današnji dan 1996. godine prvo je otvoren tehno-ekonomski blok, da bi se tokom naredne dve godine u nju uselila sva odeljenja. Otvaranjem ove bolnice stvoreni su uslovi za povećanje kapaciteta i bolji smeštaj pacijenata i kvalitetnij rad osoblja – rekla je Mijajlović.

Ona je podsetila i na osmovekovnu zdravstvenu tradiciju u ovom kraju Srbije, izgradnju 65 godina stare (i nekoliko puta renovirane) Internističke bolnice na mestu gde se nekada nalazila stara, u bombardovanju uništena bolnica.

Prvi čovek Opšte bolnice pohvalio se danas da od 1. marta ove godine bolnica više nema dugova i predočio je planove za naredni period, koji se odnose na prepokrivanje Hirurškog bloka, kako ne bi dolazilo do plavljenja šestog sprata bolnice, renoviranje odeljenja pedijatrije i, delom, vaskularne hirurgije. Za renoviranje sanitarnog čvora u centralnom holu bolnica je obezbedila sredstva Ministarstva zdravlja.

Državni sekretar Meho Mahmutović je, pomenuvši 1207. godinu, otkada datira prva bolnica u Studenici, ocenio da su Kraljevo i bolnica, koja ima 1.100 zaposlenih i najveća je ustanova u gradu, kolevka srpskog zdravstva.

Bavite se humanim i teškim poslom i time, kao vredni i odgovorni ljudi treba da se ponosite, jer ste nastavljači duge tradicije – istakao je Mahmutović.

Zdravstvene radnike pozdravio je i gradonačelnik Predrag Terzić, ocenjujući da je kraljevačka Opšta bolnica jedna od najboljih u Srbiji koju odlikuju «uspešan rad i dobro rukovođenje».