NAJVEĆI PREVARANTI

piše Dragan Blagojević

Ako izgleda kao da prevara kreira stvarnost, valjda je jasno da, kad nećemo sebi da priznamo nešto što nam smeta – varamo sebe

Naučeni životom, svako od nas na osnovu ličnog iskustva poznaje po nekog prevaranta. Bio on iz najbližeg susedstva, iz kvarta, iz firme, iz neformalnog okruženja… ili, na osnovu najpoznatije priče, rekla – kazala! Izgleda da stvarnost živi prevarantskim životom, ili, prevara kreira stvarnost. Ako nećemo sebi da priznamo nešto što nam smeta, varamo sebe. Ako varamo sebe, onda nećemo da sa se sučimo sa svojim smetnjama.Ako imamo te smetnje, u vidu onog šuma koji prekida signal na malom ekranu, onda ne poznajemo stvarnost. Ako ne poznajemo stvarnost, taj šum postaje slika u hd formatu. Malo zamagljena, ali takva je, kakva je… Šumovita, kao i svaka šuma u kojoj razne zverke mogu da sakriju svoje tragove i svašta da sklone od svemoćnih, dok se ne pojavi savesni građanin koji će da prekine tu agoniju u traganju za tercijarnim prevarantom.

Osećam da ste pomislili da sam početnim pasusom teksta hteo da vas prevarim. Nisam! Pročitajte ponovo četvrtu rečenicu. Ako smo se našli na istoj talasnoj dužini, onda da vas pitam, da li vama nešto smeta?

Nisam video, ni u najgledanijim holivudskim krimi serijama da se za dvadeset četiri sata pronađu tercijarni tragovi najmanje tri osobe koje su potencijalna pretnja državi, ali se plašim da ćemo teško otkriti ko su ti prevaranti. Liči to na onu munjevitu akciju hapšenja srpskih terorista u predizbornoj crnogorskoj noći. Preliminarne i pravovremene razmene informacija između dve prijateljske države odagnale su sve sumnje da se nešto prevarantski dešava između bratski bliskih klanova, osim kada je nastradao neki lik koga su veličali sportisti na crno-belim majicama… Važno je da su isti bosovi i dalje na vlasti, a da botovi veličaju njihove uspehe.

Ne mogu da verujem da isti majstori i subspecijalisti forenzike, na osnovu danonoćnih temeljnih istraga, još uvek nisu utvrdili ko su famozni rušitelji Savamale. Imali su ti likovi fantomke u mrklom mraku predizborne noći, ali valjda su ostali tercijarni tragovi na kašikama bagera? Ili, što jedan ministar svojevremeno reče, na onim «mašinama sa rukom»!

Nadamo se da će višemesečna forenzička istraga dokazati i da ta prašina sa mašina vodi do najmanje tri tercijarna DNK. U suprotnom, mogli bismo da pomislimo da je ovde sve sam prevarant do prevaranta, počev od pisca ovog teksta. A ako vam nešto ne smeta, niste prevarili sebe, i niste postali naslov teksta…