AFERA ZEMLJOTRES: POČINJU SUĐENJA

3. novembar 2016.

Potvrđena optužnica za 16 lica, za koja postoji sumnja da su zloupotrebom službenog položaja sebi i drugima pribavili korist u obnovi Kraljeva od zemljotresa, prvo ročište krajem godine

Tačno pre šest godina Kraljevo je zadesio snažan zemljotres u kome je stradalo dvoje ljudi, a na više hiljada kuća, stanova i privrednih objekata pričinjena je šteta koja je procenjena na oko 2,5 milijarde dinara. Obnova je tekla brzo, za godinu dana sagrađano je 465 novih kuća, obnovljeno više hiljada stambenih objekata. Uglavnom oko 80.000 Kraljevčana dobilo je manju ili veću pomoć, pa se iz republičkog budžeta i od raznih donatora u grad na Ibru slilo skoro tri mijilarde dinara. Međutim, Kraljevo je posle dve godine, početkom maja 2013. zadesio novi ,,potres“. Zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja u pomenutoj obnovi sebi i drugima pribavili nezakonitu dobit uhapšeno je 16 lica na čelu sa, u to vreme već bivšim gradonačelnikom Ljubišom Simovićem.

I, teče od tada istraga, osumnjičenima je omogućeno da se posle par meseci brane sa slobode. Odužilo se to, ipak, pa je u međuvremenu ,,presude“  izricala čaršija, pojedini lokalni, pa i viši političari. Bilo je i izbora, kadrovskih promena u Višem tužilaštvu i konačno, početkom avgusta ove godine podignuta je optužnica da bi, posle razmatranih odgovora i žalbi odbrane, pre petnaestak dana apelacija donela rešenje o potvrđivanju optužnice. Na 252 strane navedena su obrazloženja i dokazi o, kako Više tužilaštvo tvrdi, opravdanoj sumnji da je 16 lica zloupotrebilo položaj i sebi i drugima omogućilo manju ili veću korist.

Prema tome optuženi su: Ljubiša Simović, bivši gradonačelnik Kraljeva, Branko Đoković, nadzorni organ, odgovorna lica ili vlasnici konzorcijuma firmi koje su izvodile radove: Milan Mirković, Vesna Blagojević, Radoslav Veljović, Dragan Vučićević, Gordan Lešević, Vladimir Petković, Milutin Pavlović, Milutin Rebrinović, Saša Veljović, Milan Šekularac, Jovica Binić, Gojko Bojović, Zoran Jančić i Dragan Jančić. Postupak protiv još nekoliko osumnjičenih vodi se i u Osnovnom Tužalaštvu u Kraljevu, ali u kojoj je to fazi nismo mogli doznati, jer je za nas javna tužiteljka Snežana Džamić uvek bila odsutna ili prezauzeta.

Uglavnom, po optužnici Višeg javnog tužilaštva, koju zastupa zamenik tužioca Milan Đorđević, prvo ročište zakazano je za 22. decembar ove godine. Sudija je Miroljub Vujović, koji u ovdašnjoj javnosti važi za privrženika zakonu i pravdi, ali veoma ,,šturog“, što se tiče novinara i javnosti. Tako nam je odgovorio i na pitanje o slučaju zamene veštaka tokom prethodne istrage rekavši ,,da to što je rađeno od veštaka Građevinskog fakulteta iz Niša nema status nalaza i mišljenja veštaka i nije se nalazilo u istrazi, niti će se naći u postupku, već je to nalaz Zavoda za sudsko veštačenje iz Novog Sada, njihove pisane dopune i ispitivanje predsednika komisije od sudije za prethodni postupak“.

O čemu je, uistinu, reč ranije smo pisali, a podsećanja radi, polovinom avgusta 2013. godine zahtev Višeg suda u Kraljevu za novo produženje pritvora za nekoliko osumnjičenih u ovoj aferi nije prihvatio Apelacioni sud u Kragujevcu. Tada je zabrujala čaršija glasinom da su veštaci oslobodili i utvrdili ,,nevinost” osumnjičenih.

I, zaista, u tadašnjem obaveštenju stručnjaka Građevinskog fakulteta u Nišu, upućenog Višem sudu u Kraljevu stajalo je: ,,Pošto se radi o pritvorskom predmetu možemo dosta pouzdano, na osnovu do sada pregledanih objekata, odnosno sva tri tipa podignutih kuća, sud obavestiti: ,,Nesumnjivo je da na izgrađenim objektima postoje manjkovi radova, ali u manjem obimu i vrednosti od onih koji su dati u rešenju o sprovođenju istrage. Evidentno je da postoje i viškovi i nepredviđeni radovi, pa na osnovu dosadašnjih saznanja, priložene dokumentacije i prikupljenih podataka na terenu, ukazujemo da je vrednost viškova i nepredviđenih radova veća od manjkova”.

Tako je ispalo da su obnovitelji Kraljeva više uradili, nego što su naplatili. Posle je sud negirao istinitost priča o presudnom uticaju ovog preliminarnog nalaza na odluku o oslobađanju iz pritvora, ali je prihvaćen predlog tužilaštva za angažovanje novih veštaka, iako je prvo koštalo oko 2,5 miliona dinara.

I, ceniće se dakle, to novo veštačenje kao i drugi dokazi tužilaštva i odbrane, a sudu ostaje da, koliko je moguće što pre, donese pravednu odluku koja je od važnosti ne samo za optužene već za Kraljevo, pošto je gradu ,,ranjenom” u zemljotresu raznim pričama i političkim ,,presudama“ naneta dodatna šteta. U prilog tome ide i kratka tvrdnja sudije Vujovića, ,,to me ne zanima…“, na naše pominjenje tih glasina i političkih ocena koje još prate ovu aferu.   

autor: Miroljub Dugalić

izvor : «Politika»