Aga, uspešan fudbalski sudija, delegat i – obućar

Likovi sportista

Radiša Luković, popularni Aga, ovih dana imao je razloga za slavlje. Prošlo je tačno pedeset godina od kada je sklopio pakt sa najvažnijom sporednom stvari na svetu, fudbalom. Prvi kontakt imao je u svom Pečenogu. Počeo je kao igrač, potom je položio ispit za fudbalskog sudiju, a u poslednje tri decenije bio je uspešan delegat na prvenstvenim i kup utakmicama koji su igrane pod patronatom Fudbalskog saveza opštine Kraljevo.

Moram da kažem da zadovoljan onim što sam proživeo na sva tri fronta. Družilo sam se pomno sa ostalim kolegama, stalno bio u dosluhu sa rukovodstvima Saveza. Kroz sve sam stekao veliki broj pravih prijatelja – kaže Luković.

Sve vreme karijere redovno se bavio i obućarskim zanatom. Pored redovnih poslova, popravki cipela, sandala, najčešće mušterije bili su mu fudbalski klubovi. Obućarska radnja bila je, i  sada je, prepuna kopački i fudbalskih lopti.

Nisam mogao nikoga da odbijem, radio sam nekad i danonoćno da bi igrači već sutradan mogli na teren sa ispravnom obućom – dodaje Radiša.

Voleo je fudbal, bio delilac pravde i delegat ali je, nažalost, sa tim poslom morao da se rastane kad je napunio 70 godina života. Na sreću, svojim zanatom će biti i dalje na usluzi klubovima sa ovog područja. I ne samo to. Imaće dosta vremena da posveti pažnju dvojici svojih unuka koji već uveliko „pikaju bubamaru“ u FK „Magnohrom“.

S, PETKOVIĆ